Dostupni linkovi

Komunalnim policajcima dozvoljena ograničena upotreba sile


Ilustrativna fotografija
Poslanici u Skupštini Crne Gore trebalo bi da glasaju o prijedlogu Zakona o komunalnoj policiji kojim se daju dodatna ovlašćenja komunalnim policajcima, između ostalog upotreba fizičke sile i pravo da zadržavaju osobe koje krše komunalne propise.

Takvo rješenje izazvalo je negodovanje i protivljenje pojedinih poslanika, a i građana.
Iako je u pitanju ozbiljna tema, poslanici su ironičnim komentarima raspravu o novim propisima dovodili do apsurda.Tako su pojedini poslanici iz vlasti i opozicije komentarisali dio novog prijedloga Zakona o komunalnoj policiji i nova ovlašćenja koja uključuju i upotrebu sile prema onima koji budu kršili propise.

Ako taj prijedlog prođe u parlamentu onda bismo u Crnoj Gori vrlo skoro mogli da imamo slične situacije kao u nekim zemljama regiona, konkretno u Srbiji gdje su mediji izvještavali o intervencijama tamošnje komunalne policije koja je tukla putnike koji, recimo, nijesu imali autobusku kartu.

Rješenje po kojem bi komulanim policajcima u Crnoj Gori bila dozvoljena upotreba sile nije oduševila Podgoričane sa kojima smo razgovarali.I građani se, kao i pojedini poslanici u parlamentu pitaju kako će komunalni policajac biti toliko hirurški precizan da nanišani noge licu koje narušava komunalni red?Osim sporne upotrebe sile, trebalo bi preciznije definisati kada Komunalna policija može primjenjivati video-nadzor.

Upućeni smatraju i da neće biti velike koristi od Komunalne policije sve dok bude zavisna od lokalne samouprave i tvrde da su samostalnost i odgovornost najhitniji da bi ta služba funkcionisala.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG