Dostupni linkovi

Burne reakcije na Komšićevu izjavu o Kosovu


Željko Komšić, Foto: Midhat Poturović
Željko Komšić, Foto: Midhat Poturović
Izjava hrvatskog člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva Željka Komšića da priznaje suverenitet Hrvatske, te Srbije ali bez Kosova još jednom je uzburkala strasti u regionu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini. Analitičari je ocjenjuju kao nepromišljen i nezreo politički čin koji služi samo za jeftino ubiranje političkih poena.

Za književnika i publicistu Ivana Lovrenovića ovakva reakcija jednog od članova Predsjedništva BiH je nedopustiva.

„U svemu, dakle, mi zaostajemo za regijom, za susjedima i sada da se umjesto da se iz te situacije artikulira državničko ponašanje, mi vidimo kako se ljudi ponašaju infantilno, neodgovorno, ne uviđajući da ono što rade danas
predsjednici Srbije i Hrvatske zapravo je jedina povoljna stvar koja se događa za BiH u regionu. To je jedna potpuna državnička nezrelost, zatvorenost u neki mali svoj svijet iz kojega uopće neki ljudi, poput Komšića, ne izlaze na neki širi, regionalni, a kamoli svjetski horizont,“ smatra Lovrenović.

To je jedna potpuna državnička nezrelost, zatvorenost u neki mali svoj svijet iz kojega uopće neki ljudi, poput Komšića, ne izlaze na neki širi, regionalni, a kamoli svjetski horizont, kaže publicista Ivan Lovrenović.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je usmeno ambasadoru BiH u Srbiji Boriši Arnautu uputilo protest zbog Komšićeve izjave da podržava suverenitet Srbije bez Kosova. U kratkom telefonskom razgovoru ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj potvrdio je da su primili protestnu notu. Nije mogao odgovarati an pitanja jer je tvrdi na važnom sastanku.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović kaže da politički istupi slični Komšićevom ne doprinose većem razumijevanju i boljim odnosima između dvije zemlje.

„Hoću samo da podsetim da je gospodin Komšić ranije govorio da je on protiv da BiH prizna nezavisnost Kosova i zbog činjenice da bar trećina građana ove zemlje ne prihvata nezavisnost Kosova. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da to drugim rečima znači da gospodin Komšić ne radi onako kako je dogovoreno na državnom vrhu,“
kazao je Spasović.

Udarac na pozitivna dešavanja

Ibrahim Đikić
Dugogodišnji bosnskohercegovački diplomata Ibrahim Đikić smatra da jedna izjava, kakva god ona bila, ne može ugroziti uspostavljanje sve boljih odnosa u regionu.

„S druge strane imajte u vidu da je predizborna kampanja u BiH počela, da se i gospodin Komšić bori ponovno za mjesto u Predsjedništvu i često iz tog aspekta se mogu posmatrati neke izjave. Ne samo njegove nego i ostalih pretendenata na mjesto u Predsjedništvu ili u parlamentima. Prema tome sve te izjave treba posmatrati i iz tog aspekta. Ja mislim prije da bi trebalo reagovati na ono na što je gospodin Komšić reagovao - to je na pitanje garanata sporazuma, jer ni Srbija nisu potpisnici Dejtona kao garanti bilo čega. Oni su potpisnici zato što su krivci za nastanak Dejtona jer su učestvovali u pokušajima podjele i uništenja BiH kao države u krajnjoj liniji,“
kazao je Đikić.

Sa ocjenama da je riječ o skupljanju predizbornih poena slaže se i književnik Lovrenović.

„Ta druga dimenzija je vulgarno skupljanje izbornih simpatija igranjem na one najniže sentimente frustriranoga svijeta, frustriranih ljudi, mahom bošnjačkih, tobožnjom brigom za državu i praznim patriotizmom. Međutim, poanta je u tome što upravo ovakvim držanjem - i to bi, zapravo, tom svijetu trebalo objasniti - Komšić i svi koji tako rade ustvari štete Bosni i Hercegovini, odvlače je od mogućnosti da svoj položaj popravi, da se iznutra konsolidira,“
ocjenjuje Lovrenović.


Ova Komšićeva izjava je došla u trenutku kada se uspostavljaju vrlo pozitivni odnosi između država u regionu i ona je bukvalno direktni udarac na ono što se posljednjih mjeseci pozitivno dešavalo, smatra Miloš Šolaja.
Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke Miloš Šolaja kaže da je Komšićeva izjava, pored toga što je izazvala burne reakcije u regionu, još jednom podijelila i javnost u BiH.

„Ova Komšićeva izjava je došla u trenutku kada se uspostavljaju vrlo pozitivni odnosi između država u regionu i ona je bukvalno direktni udarac na ono što se posljednjih mjeseci pozitivno dešavalo. Ovo, možda, liči na predizbornu kampanju, ali je činjenica da se taj određeni, neodmjereni niz izjava Komšića nastavlja još od vremena dok je bio ambasador u Beogradu, pa do danas. Istovremeno mora se priznati da je to i potkopavanje unutrašnjih odnosa u BiH i liči na čitav niz samostalnih izjava koje su političari u BiH imali,“
rekao je Šolaja.
XS
SM
MD
LG