Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komšić traži smjenu Dodika


Željko Komšić

Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni iskrsnuo je novi verbalni sukob. Ovaj put između premijera Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Povod je Dodikov poziv Srbima iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da se vrata ili da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziji.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić zatražio je od visokog predstavnika u BiH da smijeni predsjednika Vlade RS -a, Milorada Dodika, te da mu zabrani obavljanje bilo kakve političke aktivnosti zbog, kako je naveo, "kršenja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma". Komšić je, reagujući na Dodikovu izjavu kojom je pozvao Srbe, pripadnike Oružanih snaga BiH, da se vrate ili da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziju, uputio zahtjev državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv premijera RS-a zbog, kako je naveo, neizvršenja i odbijanja izvršenja naređenja". Uslijedio je odgovor iz Banjaluke: visoki predstavnik treba smijeniti Komšića zbog "višegodišnjih izjava koje vrijeđaju inteligenciju prosječnog stanovnika BiH". Iz Ureda visokog predstavnika stiglo je upozorenje da Dodik nema nikakve veze s Oružanim snagama BiH i da bi se trebao suzdržati od uplitanja u isključive nadležnosti BiH. "Njegovo ponašanje može činiti krivično djelo," ocjenjuje OHR.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, donijelo je odluku o učešću pripadnika bh. vojske u vježbi NATO snaga u Gruziji. Uprkos toj odluci, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protiv odlaska pripadnika Oružanih snaga BiH u Gruziju, istučući da je to neprihvatljivo. Dodik je pozvao Srbe koji su pripadnici Oružanih snaga BiH da ne odu u Gruziju, a oni koji su otišli da se vrate:

Milorad Dodik
„Što se tiče odnosa između Rusije i BiH, to me se ne tiče, a što se tiče odnosa između Republike Srpske i Rusije, mislim da ga neću narušiti. Ja sam protiv tog učešća. Mislim da to nije politički ozbiljno urađeno, da BiH nema potrebe da to radi. Pozivam ljude, Srbe, koji trebaju tamo da idu, da tamo ne idu.“

Nakon Dodikove izjave reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je zatražio od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da upotrijebi bonska ovlaštenja i smijeni predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, te da mu zabrani obavljanje bilo kakve političke aktivnosti zbog, kako je naveo, "kršenja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma". Savjetnica za medije u Komšićevom kabinetu Irena Kljajić:

„Mogu vam reći da je član Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić, uputio zahtjev državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv Milorada Dodika zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnog djela koji se odnosi na neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja.“

To što se ti stavovi ne sviđaju gospodinu Komšiću, to je njegov problem, ali se bojim da ni gospodin Valentin Incko nije osoba koja može riješiti te Komšićeve probleme.
Komentarišući poziv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Biljana Bokić, portparolka predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da smijeni Komšića zbog višegodišnjih izjava koje vrijeđaju inteligenciju prosječnog stanovnika BiH:

„Milorad Dodik je predsjednik Vlade RS-a i predsjednik partije koja ima najveću podršku birača u BiH. Njegovo legitimno pravo je da iznosi svoje političke stavove. To što se ti stavovi ne sviđaju gospodinu Komšiću, to je njegov problem, ali se bojim da ni gospodin Valentin Incko nije osoba koja može riješiti te Komšićeve probleme.“

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da rade u skladu sa Ustavom BiH i onome što odluči Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u čijoj su ingerenciji Oružane snage BiH. Zamjenica ministra Marina Pendeš:

„To su vježbe koje smo mi prihvatili, ne samo ova vježba, nego i vježba koja se prošle godine dešavala, u kojoj smo sudjelovali, u Armeniji, ovog istog tipa, znači NATO vježba. Takva ista vježba bi se trebala održati, naravno, ako se dobije suglasnost NATO-a, jer smo kao država aplicirali za 2011. godinu, da se jedan takav vid vježbe održi ovdje, na području BiH. U devetom mjesecu mi imamo isto tako NATO vježbu komunikacijskog tipa, na području Banjaluke. Znači, to su sve aktivnosti koje su ranije prošle zakonom definiranu fazu odobrenja.“


Dodik je uzeo sebi za pravo nešto što zapravo nema pravo. Sa te strane treba posmatrati Komšićevu izjavu.
Na naše pitanje može li izjava Milorada Dodika negativno uticati na približavanje BiH NATO savezu, Marina Pendeš odgovara:

„Znate da je NATO savez ne samo obrambeni, nego i politički savez, i u tom smislu može biti određenih, da kažem, posljedica.“


Vojni analitičar Neven Kazazović ističe da je Milorad Dodik izjavom izašao iz okvira svojih nadležnosti, te da još jednom pokušava derogirati državne institucije.

„Smatram da ovo što je Dodik uradio da je to samo jedan kontinuitet njegove politike derogiranja BiH. Međutim, ovdje je riječ o vojsci, a zna se ko je komandant vojske, ko naređuje vojsci i koja je subordinacija kad je vosjka u pitanju. Dodik je uzeo sebi za pravo nešto što zapravo nema pravo. Sa te strane treba posmatrati Komšićevu izjavu.“


Izjava da se smijeni Komšić, je pomalo smiješna, jer razlozi koji se navode, ne navode ključnu stvar – da je Komšić član Predsjedništva, a da Predsjedništvo jedino ima riječ kad se radi o Oružanim snagama BiH.
Kazazović za naš program komentariše i izjavu koja je stigla iz Dodikovog kabineta, a u kojoj se poziva visoki predstavnik da smijeni Željka Komšića:

„Sa druge strane, izjava da se smijeni Komšić, je pomalo smiješna, jer razlozi koji se navode, ne navode ključnu stvar – da je Komšić član Predsjedništva, a da Predsjedništvo jedino ima riječ kad se radi o Oružanim snagama BiH. Prema tome, Komšić nije istupio iz svojih nadležnosti, a Dodik, već po ko zna koji put jeste.“

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH su saopštili da je BiH članica NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir", kao i da je to odluka koju su podržali predstavnici sva tri konstitutivna naroda BiH. Portparolka OHR-a Ljiljana Radetić ističe da Dodikova izjava neće imati nikakvo pravno djelovanje nad Oružanim snagama, jer on nije u njihovom lancu komande i kontrole:

„Premijer Dodik nema nikakve veze sa Oružanim snagama BiH i trebao bi se suzdržati od uplitanja u isključive nadležnosti BiH. Ustvari, njegovo ponašanje može činiti krivično djelo.“


Iz OHR-a poručuju i da međunarodna zajednica u potpunosti podržava profesionalizam i požrtvovanost Oružanih snaga BiH i njihov sistem komandovanja, te da će se međunarodna zajednica i dalje fokusirati na evroatlantske integracije, jer će taj process, kako navode, osigurati promjene u životu običnih građana.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG