Dostupni linkovi

Komšić zatražio od Ustavnog suda BiH ocjenu Schmidtove odluke na izborni dan


Kako se navodi iz Komšićevog kabineta, "nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine" (Foto: Dragan Komšić)
Kako se navodi iz Komšićevog kabineta, "nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine" (Foto: Dragan Komšić)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH u utorak zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje na izborni dan 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik.

"Nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine", navodi se saopštenju iz Komšićevog kabineta.

Komšić tvrdi da je visoki predstavnik odlukama nakon što su građani BiH glasali na opštim izborima "izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila".

Visoki predstavnik je, kako navodi Komšić, izvršio je i direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, tako što je "doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine".

Član Predsjedništva optužuje Christiana Schmidta da je "prevario i sve političke stranke i druge učesnike izbora, koji bi izvjesno ponudili drugačije izborne liste, prilagođene tim novim pravilima."

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, s ciljem da poboljša funkcionalnost ovog entiteta i osigura blagovremenu provedbu rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine.

Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa na pitanje kako komentariše ocjene pravnih stručnjaka da postoji mogućnost da se njegova odluka nađe pred Ustavnim sudom BiH, visoki predstavnik u BiH je odgovorio:

"Odluke visokog predstavnika se načelno ne mogu provjeravati, preispitivati ni pred sudom, ali bi mi bilo izuzetno drago da se one kreću u okvirima odluka Ustavnog suda, recimo", kazao je Schmidt za RSE 5. oktobra.


Schmidtova odluka je stupila na snagu 5. oktobra objavljivanjem u Službenim novinama Bosne i Hercegovine što je čini pravno obavezujućom.

XS
SM
MD
LG