Dostupni linkovi

Komšić: Milanović po naputku Rusije zagovara blokadu izbora u BiH


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Pismo predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu je “vjetar u leđa naporima HDZ-a koji se čine u pogledu blokade izbora,” saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

“Upravo bi blokiranje ili prolongiranje izbora u BiH dovelo do destabilizacije cijele zemlje ali i regije”, navodi se dalje u saopštenju.

Prema navodima DNEVNIK.hr koji je, kako stoji, zajedno sa Dnevnikom Nove TV, imao uvid u Milanovićevo pismo, nema spomena o vetu na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, o čemu je hrvatski predsjednik ranije govorio.

”Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje", stoji, između ostalog, prema navodima hrvatskih medija u pismu Milanovića Stoltenbergu.

Kako navodi Fena, Milanović je ranije u petak ponovio da Hrvatska mora blokirati švedsko i finsko pridruženje NATO-u dok se ne ostvari ravnopravnost Hrvata u BiH, istaknuvši da su Hrvati iz BiH natprosječno ginuli u Domovinskom ratu te da je nacija koja to zaboravi "osuđena na propast".

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

TV Liberty: Novi izbori u BiH, pravila ista
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:57 0:00

Milanović je rekao da je hrvatski nacionalni interes izmjena izbornog zakona u BiH kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata na izborima od brojnijih Bošnjaka te je istaknuo da je blokada finskog i švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u jedini način kako bi se to ostvarilo, prenosi Fena pisanje Hina.

Sukob Zorana Milanovića sa ’drukerima’, ’narikačama’ i drugima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Iz Komšićevog kabineta u reakciji na Milanovićevo pismo naveli su kako je "očito da Milanović po naputku Rusije upravo želi izazvati destabilizaciju cijele regije."

"Kada se ima u vidu činjenica da HDZ BiH čije interese zastupa, već godinama zagovara prorusku politiku, onda je stvar i više nego jasna," stoji u saopštenju kabineta člana Predsjedništva BiH.

Iz Komšićevog kabineta također su naveli da imajući u obziru da je "euroatlanskim partnerima BiH u interesu stabilnost Zapadnog Balkana, ne treba sumnjati da će Milanovićev pokušaj blokade izbora u BiH proći isto onako kao što je prošlo Milanovićevo smiješno sukobljavanje sa Finskom i Švedskom."

Milanović je ranije u više navrata pozvao Hrvatski sabor da ne glasa za članstvo Finske i Švedske u NATO-u.

Švedska i Finska su 18. maja službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, najvećem vojnom savezu. Ove zemlje su aplicirale za člasnstvo u Alijansi nekoliko mjeseci nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini. NATO donosi odluke konsenzusom, a svaka od 30 zemalja članica ima pravo da stavi veto na kandidaturu za članstvo.

XS
SM
MD
LG