Dostupni linkovi

Komšić najavio prijave nakon proglašenja Zakona o lijekovima RS


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za RSE: Kako smo najavili, tako će i biti podnesena krivična prijava zbog Zakona o lijekovima RS
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za RSE: Kako smo najavili, tako će i biti podnesena krivična prijava zbog Zakona o lijekovima RS

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, za Radio Slobodna Evropa (RSE), potvrdio je da će biti podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

"Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom“, rekao je Komšić u srijedu (29. decembar).

Procedure koje su prethodile

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) objavljen je u utorak, 28. decembra u Službenom glasniku RS.

Ukaz je pet dana ranije, 23. decembra, potpisala Željka Cvijanović predsjednica RS, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH).

U objavi se navodi da Zakon na snagu stupa na snagu šest mjeseci od objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima usvojen je na posebnoj sjednici u oktobru u Narodnoj skupštini RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS 13. decembra ocijenilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u tom Zakonu.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Zašto je odluka suprotna Dejtonu?

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Tužilaštvo BiH zatražilo je informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 7. decembra potpredsjednik entitetskog parlamenta Deniš Šulić.

U Tužilaštvu BiH, na upit RSE 7. decembra su kratko odgovorili da je „u predmetu u kojem postupa, Tužilaštvo zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija“.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.

Ostale sporne odluke Skupštine RS

Skupština RS usvojila je i 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

Tužilaštvo BiH vodi predmet protiv više osoba zbog narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine u okviru koga su saslušani i lideri političkih stranaka, te pojedini članovi Vlade RS.

Iz Tužilaštva su za RSE u više navrata istakli da ne mogu iznositi više detalja u istrazi u predmetu 'Napad na ustavni poredak'.

Predsjednica i premijer Republike Srpske (RS), kao i drugi političari tog entiteta osumnjičeni su za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH lider Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak 20. decembra.

XS
SM
MD
LG