Dostupni linkovi

Komšić i Rasmussen: NATO želi da se što prije aktivira MAP za BiH


Rasmussen i Komšić, foto iz arhive
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreo se u utorak u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom. Tema susreta je bila reforma koje BiH mora preuzeti na putu prema članstvu u NATO.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je ponovio kako je NATO spreman da aktivira Akcioni plan za članstvo BiH, ali tek nakon što se bh. političari dogovore oko potrebnih uslova za MAP.

“Naša ponuda je da za Bosnu i Hercegovinu akcioni plan za punopravno članstvo još važi, ali samo Bosna i Hercegovina je ta koja ima ključ za to. Morate provesti u djelo sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini. Istovremeno, očekujemo napredak i u ostalim područjima reforme odbrane, kao i demokratske i ekonomske reforme, borbu portiv korupcije, osnaživanje vladavine zakona. Posljednja dešavanja u BiH i protesti građana su poziv da političari naprave potrebne promjene i da slušaju poziv naroda”, kazao je Rasmussen.

Član bh Predsjedništva Željko Komšić kazao je kako je osnovni problem u Bosni i Hercegovini nepostojanje političke volje i postozanje konsenzusa kada je riječ o ulasku u NATO.

“Nažalost, postoji nešto što se zove i politika, svijet u kojem živimo i okolnosti u kojima funkcioniše Bosna i Hercegovina, a to je neophodno postizanja političkog konsenzusa. Tu dolazimo do problema. Pravno-tehnički i formalno mi imamo uvjete da taj posao završimo, ali nažalost ne postoji ta vrsta političkog konsenzusa da se to desi. I zvuči apsurdno, ali je tako”, rekao je Komšić.

Na novinarsko pitanje o spremnosti da NATO “spusti ljestvicu za BiH u vezi sa nekim standardima koji se očekuju od ove zemlje, generalni sekretar NATO-a je rekao:

“NATO želi što prije da se aktivira MAP za BiH, pod uslovom da političari BiH postignu dogovor oko uknjižbe nepokretne perspektivne vojne imovine. Očekujemo da se to postigne, čak, prije NATO samita u septembru 2014. godine”, rekao je čelnik NATO-a.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG