Dostupni linkovi

Komšić: Za odlazak na samit EU-Zapadni Balkan nije potrebna sjednica Predsjedništva BiH


Članovi Predsjedništva BiH sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahotom. Slovenija će biti domaćin samita Zapadni Balkan- EU 6 oktobra ove godine

Za moje učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan “nije bila potrebna nikakva sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Samit se održava 6. oktobra na Brdu kod Kranja.

Komšić je reagovao na pisma koja je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio u ponedjeljak predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i premijeru Slovenije Janezu Janši u kojem je naveo kako “BiH nije donijela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu”.

“Dodiku je to jasno, a njegove ocjene, prvo da generalni sekretar UN-a ruši Bosnu i Hercegovinu, pa sad da BiH ruši predsjednica Evropske komisije su skandalozne i odražavaju stav iz njegovih pisma koje niko i ne uzima za ozbiljno”, ističe se u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

Dodik je istakao kako će svaki vid učešća Komšića “na bilo koji način smatrati kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je 30. septembra prilikom posjete Bosni I Hercegovini kako će se na predstojećem samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sloveniji razgovarati o budućoj viziji EU.

"Lideri regiona moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno", rekla je Von der Leyen.

XS
SM
MD
LG