Dostupni linkovi

Kompletno zatvaranje granica nije moguće


Grčko-makedonska granica, januar 2015.
Grčko-makedonska granica, januar 2015.

Evropa pokušava da uspostavi koordiniraniji nastup u suočavanju sa izbegličkom krizom i to će doneti kvalitetniju kontrolu na granici između Makedonije i Grčke, kažu upućeni nakon teksta u Fajnenšel tajmsu u kome se ističe da će Evropska unija raspravljati o zatvaranju ove granice da bi se smanjio protok izbeglica.

Londonski list prenosi i izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji takve planove ne osuđuje direktno, ali naglašava da Atina strahuje da bi blokada granice stvorila izbegličku “crnu rupu”.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki je rekao da Makedonija nema nameru da zatvori granicu, ali da će se pratiti koraci Evropske unije.

Profesor Trpe Stojanovski sa Fakulteta za bezbednost, raniji direktor regionalne inicijative o migraciji, azilu i izbeglicama (MARRI), kaže da kompletno zatvaranje granica nije moguće, jer takva mera do sada nije postojala i da je nemoguće uspostaviti je.

“Ali, značajnija i detaljnija kontrola ko prolazi granicu svakako će značiti jedan novi kvalitet u evidentiranju izbeglica i migranata koji iz Grčke dolaze u Makedoniju”, komentariše Stojanovski.

Stojanovski kaže da će mera svakako biti skupa i da će se EU investirati u mnoge potencijale, ljudske, materijalne i organizacijske i dodaje da bi to za Makedoniju značilo da će zemlja biti prepoznata kao faktor koji će doprineti većoj bezbednosti i pomoći u evropskom pristupu rešavanju obog problema.

“To je jedan mali iskorak, zato što u ovakvoj globalnoj izbegličkoj situaciji veoma teško se mogu naći neka kvalitetna rešenja. Ali sa druge strane, to je mogućnost da se Makedonija promoviše kao faktor koji doprinosi građenju evropskih vrednosti ili evropske kontrole priliva izbeglica”, konstatuje Stojanovski.

Profesor Stojanovski ističe da Makedonija treba pokušati da profitira od ove situacije i na političkom i na drugim nivoima, a ne isključuje i prisustvo Fronteksa na granici sa Makedonijom, mogućnost koju zemlja treba iskoristiti.

Potrebu blokiranja makedonsko-grčke granice je pomenuo i mađarski premijer Viktor Orban.

A češki premijer Bohuslav Sobotka je rekao da zemlje Višegradske grupe imaju plan prema kome će pojačati kontrolu na južnim granicama Makedonije ili Bugarske, ukoliko u februaru ne profunkcioniše dogovor o zaštiti tursko-grčke granice.

XS
SM
MD
LG