Dostupni linkovi

Kompjuteri će za pet godina dobiti čula vida, dodira, mirisa...


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Kompjuteri će do 2017. godine raspolagati funkcijama vida, mirisa, dodira, ukusa i sluha zahvaljujući novim osjetljivim senzorima i ostalim inovacijama, navode stručnjaci.

Za pet godina moći ćemo nešto da dodirnemo preko svog mobilnog telefona, kaže Bernie Meyerson, potpredsjednik IBM-ovog odjeljenja za inovacije.

"Ako kupujete tkaninu određene teksture, moći ćete da pređete rukom preko ekrana i osjetite kako dodirujete baš tu tkaninu. To nije nemoguće, kao što se možda sada čini", rekao je Meyerson Fox Newsu.

IBM svake godine objavljuje listu od pet tehnoloških inovacija koje možemo očekivati u bliskoj budućnosti, iako izgledaju kao da su stigle iz naučno-fantastičnih filmova.

Kompanija je ove godine najavila eru kognitivnih sistema, odnosno mašina koje će moći da uče, prilagođavaju se, osjećaju svijet oko sebe i stiču iskustva. Ovi kompjuteri imitiraće ljudska čula na sopstveni način.

Da bi se oponašao osjećaj dodira na ekranima pametnih telefona, Meyerson predviđa ugradnju specijalnih provodnika, skoro nevidljivih elemenata koji mogu da proizvedu vibracije i osjećaj u prstu.

Kompjuteri budućnosti moći će da prepoznaju bebin plač i da kroz pozadinsku buku obrate pažnju na emocije, osjećaje i želje proučavanjem promjena u frekvenciji i tonu zvuka.

Mašine će na sličan način moći da steknu znanje o našim ukusima dok posmatraju šta jedemo. Kada se hrana pokvari, ona počinje da oslobađa male količine amonijaka. Kompjuter bi mogao da osjeti taj miris mnogo brže nego čovjek i da na vrijeme objavi upozorenje o stanju hrane u frižideru.

"To je izvodivo. Vrijeme je od pet godina je sasvim razumno. Ponešto od toga radimo već danas", rekao je Meyerson.
XS
SM
MD
LG