Dostupni linkovi

Kompanija pogrešno informisala 400 ljudi da možda imaju rak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kompanija Grail koja proizvodi testove za otkrivanje raka saopštila je da je njihov prodavač greškom poslao pisma za oko 400 pacijenata sugerišući da možda imaju rak.

Krvni test za otkrivanje raka pod nazivom Galleri osmišljen je za otkrivanje više od 50 vrsta raka prije pojave simptoma.

Kompanija kaže da su pisma poslana greškom zbog problema sa softwerom i da "ni na koji način nisu povezana sa netačnim rezultatima Galleri testa niti da su uzrokovana njime."

Pisma je "greškom" poslala kompanija PWNHealth koja pruža usluge telemedicine.

Iz Graila su saopštili da su se odmah obratili pacijentima, te da nikakvi podaci o zdravlju pacijenata nisu otkriveni zbog ovoga.

Također je rečeno da je problem sa softwerom sada riješen.

Iz Graila, koji bi trebao održati prezentaciju o testu ovog vikenda na najvećoj konferenciji o raku u SAD-u, je rečeno da više od pola onih koji su primili pisma još nije ni izvađena krv za Galleri test.

Kompanija, koja je podružnica Illumine, najveće svjetske firme za sekvenciranje gena, prodaje Galleri test po oko 950 dolara po komadu. Testom se skenira takozvana DNK bez stanica u potrazi za promjenama koje uzrokuju stanice raka.

Britanski i američki zdravstveni radnici pozdravili su ovaj test kao "revolucionaran" i "savremeni", iako su mnogi stručnjaci pozvali na oprez prije nego što velika klinička ispitivanja pokažu da mogu spasiti živote.

Grail je američka biotehnološka tvrtka, koja je počela sa radom 2015. kao startup u San Franciscu koji nastoji da razvije test ranog otkrivanja raka za ljude koji nemaju simptome.

Izvor: Reuters, Financial Times
XS
SM
MD
LG