Dostupni linkovi

Komorowski novi predsjednik Poljske


Predsjednički kandidati Jaroslaw Kaczynski (D) i Bronislaw Komorowski (L) uoči izbora
Umjereni konzervativac Bronislaw Komorowski novi je predsjednik Poljske. Pobjedio je kandidata desnice Jaroslawa Kaczynskog, ali sa manjom razlikom nego se očekivalo. To bi, prema analitičarima, moglo značiti da će aktualni premijer Donald Tusk, najavljene nužne reforme provoditi opreznije s obzirom na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore koji se očekuje 2011.

Pobjeda Komorowskog je za tržište pozitivan znak, saopćila je poznata investicijske bankovne grupe Goldman Sachs. Ipak, reforme neće biti tako brze kako se očekivalo, jer se primiču lokalni i parlamentrani izbori, ocjenjuju eksperti ove grupe.

Poljska ima značajan bud\etski deficit, visoke javne dugove, zdravstveni sustav je u totalnom kaosu, a mirovinski sistem je neefikasan.

Promjene penzijskog sustava mogli bi pogoditi poljoprivrednike, učitelje i rudare, između ostalih.

Predsjednik može staviti veto na mnoge zakone. Pokojni Lech Kacyznski koji je poginuo u avionskoj nesreći u aprilu kod Smolenska stavljao je veto na neke Tuskove reforme.

Najtiražnji poljski dnevnik „Front“ danas je poručio Građanskoj stranci koja je na vlasti.

„Sada imate svu moć. Pokažite nam što možete“.


Očekivanja

I ostale novine pozivaju Tuska i Komorowskog da provedu najavljene reforme.

Očekivanja građana su, sukladno njihovim poltičkim opredjeljenjima. Jedni su zadovoljni pobjedom Komorowskog i naglašavaju: „ Pokazao je da je čvrst i političar visoke klase“.

Drugi su preplašeni, kao ova stanovnica Varšave:

„Malo sam zabrinuta. Moj favorit je bio Kaczyznski. Nadam se da će u dogledno vrijeme ipak biti na vlasti. Učiniti će dobre stvari za Poljsku. Nadam se da će nam pojasniti uzroke avionske nesreće jer sumnjam da će to učiniti aktulna vlast“.


Pred Komorowskim su veliki izazovi. Četvrti demokratski izabrani predsjednik od sloma komunizma 1989., godine trebao bi nastaviti evropsku politiku, jačanje položaja države u evropskoj 27-orici, ali i graditi politiku dobrosusjedskih odnosa sa Rusijom. Čestitke mu već stižu iz Evrope.

Kaczynski iako je izgubio predsjedničku utrku, dobio vjetar u leđa. Čak je i svoju eurofobičnost prilagodio novim aktualnim uvjetima. Čestitajući svom konkurentu, svojim je biračima poručio:

„Moramo ih pobijediti i pobijediti ćemo“.


Poruka i više nego jasna pred lokalne izbore koji se održavaju na jesen, te parlamentarne izbore koji su najvaljeni za iduću godinu.
XS
SM
MD
LG