Dostupni linkovi

Komljenović: Dodikov ‘makedonski scenario’


Protest opozicije u Narodnoj skupštini RS, 13. septembar 2017
Protest opozicije u Narodnoj skupštini RS, 13. septembar 2017

Mirko Komljenović, stand up komičar iz Banjaluke i član političkog pokreta Restart Srpska za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega su prijetnje entitetske vlasti o navodnom opozicionom ‘makedonskom scenariju‘ zapravo zamjena teza kojom se plaši narod.

  • Tenzije
  • Da li je namjerno ili slučajno, ali se sve više čini da je to sve namjerno i veoma dobro osmišljeno u kuhinjama vadajućih partija ovdje kod nas.

Makedonski scenario nema veze sa onim što se dešava kod nas.

U Makedoniji se pojavila nova skupštinska većina i predsjednik je umjesto da preda mandat za sastav nove vlade potpirivao nacionalne tenzije i podvaljivao tu neku priču oko ‘obojenih revolucija’.

  • Pozicije

Ovdje imamo na snazi potpunu zamjenu teza: u Narodnoj skupštini Republike Srpske opozicija nema većinu, ne postoji nova većina, većina je ista kao što je i bila, čak možda i stabilnija zahvaljujući ovim preletačima.

Ne vidim kako može da se izvede bilo kakav ‘makedonski scenario’, kako ga oni nazivaju, ako imate potpuno različitu političku situaciju od one u Makedoniji.

Ta zamjena teza služi isključivo da se narod uplaši, da se drži u nekakvom permanentnom strahu kako bi više razmišljali o tome nego o stvarnim problemima sa kojima su suočeni, egzistencijalnim, svakodnevnim problemima.

  • Malverzacije

Naravno da će vlast, bilo koja vlast -- ovdje, u Makedoniji, bilo gdje na svijetu -- da brani svoje pozicije.

Samo ovaj način na koji način vlast brani svoje pozicije postaje već degutantan.

Ova vladajuća garnitura će da se na sve načine bori kako bi sačuvala svoje pozicije i kako bi prikrila razne malverzacije koje su se dešavale u zadnjih 10-12 godina u Republici Srpkoj.

  • Meteorologija

Prvo smo imali ‘narandžastu revoluciju’, pa smo onda imali ‘makedonski scenario’, pa sad imamo vruću jesen.

Izgleda da više od politike nema hljeba pa se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zadnjih par godina bavi meteorologijom, čas biće narandžasto proljeće, čas biće vruća jesen.

  • Čin

Mi smo u Republici Srpkoj imali situaciju kada je predsjednik bio Dragan Čavić.

U jednom momentu nije imao skupštinsku većinu i on je mandat dao onom ko je mogao da sastavi tu većinu – to je bio Milorad Dodik u tom momentu.

Mislim da se taj scenario, takav demokratski čin, ovaj put ne bi mogao ponoviti.

XS
SM
MD
LG