Dostupni linkovi

Leković ponovo kandidat


Slobodan Leković

U Crnoj Gori je u toku debata o izboru predsjednika i šest članova Komisije za sprečavanje konflikta interesa

Opozicija i nevladine organizacije žestoko kritikuju dosadašnjeg predsjednika Slobodana Lekovića kojeg, između ostalog, optužuju za kršenje zakona u korist pojedinih visokih funkcionera. Leković, kojeg je kandidovala vladajuća Demokratska partija socijalista, u javnosti je poznat i po svom učešću na dubrovačkom ratištu.

Kako se i očekivalo Slobodan Leković je ponovo kandidat za predsjednika Komisije za sprečavanje konflikta interesa. Ponosan je, kaže, na to što je podigao komisiju na noge i što je to tijelo poštovalo zakon i sve procedure:

"Vezano za transparentnost i javnost podataka, mi smo u regionu najtransparentniji, jer svi podaci o javnim funkcionerima: o njihovoj imovini i njihove porodice, poklonima, odlukama da li krše ili ne krše zakon, sve se to nalazi na našem sajtu. Moram vam kazati da kod susjeda u regionu to nemate. U nekim zemljama to će početi sljedeće godine, jer je to pritisak Evropske unije, a mi smo prošli te "porođajne boljke", i sada na kraju kažem da mi je zadovoljstvo bilo što sam radio sa ovim članovima komisije, i da mi je zadovoljstvo što smo uspjeli."


Za njegov izbor glasali su predstavnici vladajuće većine, dok su protiv bili Pokret za promjene i Nova srpska demokratija koji ga optužuju za kršenje propisa i selektivnu primjenu zakona. Tako je, kaže Koča Pavlović, doprinio širenju korupcije na najvišem nivou:

"Iz te percepcije proizlazi jedna praksa koja je bila, po mom mišljenju loša, a to je da smo imali odluke komisije u kojima se konstatuje da neki funkcioner jeste u konfliktu interesa, ali nije prekšio zakon. Ja mislim da je i gospodin Leković, koji je bio i čelni čovjek komisije u dosadašnjem mandatu, govoreći o tome - da ne uđe u sukob, znači da neko ko jeste u konfliktu interesa treba da ga spriječimo da ne uđe u sukob, da ne zloupotrijebi tu mogućnost koja mu se otvorila. Mislim da je tu percepcija pogrešna."

Među onima koji smatraju da komisija, tokom Lekovićevog mandata, nije zadovoljila je i novoizbrana članica tog tijela Verica Stojković, pravnica iz Kolašina:

"Ja ne bih ocjenila rad. Nezadvoljavajući rad u odnosu na one odluke koje sam ja vidjela na sajtu. Ja sam imala utisak, možda se varam, da se tu vodilo računa o tome, o kom je javnom funkcioneru riječ, i ja sam kao pravnica vidjela neke odluke koje su bile kontradiktorne, pa kaže u prvom stavu: "Postupio je suprotno odrebi toj i toj", a u drugom stavu kaže: "Nije prekršio zakon"."

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora oštro kritikuje dosadašnji rad predsjednika komisije. U toj nevladinoj organizaciji tvrde da je Leković činio to sve kako bi onemogućio primjenu Zakona o konfliktu interesa.

Vuk Maraš kaže da predsjednik Komisije mora da bude nestranačka ličnost, i podjseća da je Leković prije nekoliko godina bio visoki funkcioner DPS-a:

"Gospodin Leković je vrlo uspješno izbjegao u svojoj biografiji da navede da je od 2003. do 2007. obavljao funkciju odbornika Demokratske partije socijalista. Samim tim je bio visoki partijski funkcioner. To nije navedeno u vašoj biografiji, iako zakon jasno propisuje da ako ste partijski funkcioner ne možete biti izabrani na tu funkciju."


Slobodan Leković preživio je sve kritike opozicije i nevladinih organizacija u proteklom mandatu. Nije ga poremetilo ni objavljivanje kompromitujućih snimaka o učešću na dubrovačkom ratištu.
XS
SM
MD
LG