Dostupni linkovi

Komisija UN saopštila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini


Masovna grobnica u blizini Izuma, Ukrajina, 15.septembar 2022.
Masovna grobnica u blizini Izuma, Ukrajina, 15.septembar 2022.

Istražitelji Ujedinjenih nacija (UN) su zaključili da su tokom ruske invazije na Ukrajinu počinjeni ratni zločini, uključujući bombardovanje područja sa civilima, brojna pogubljenja, mučenje i seksualno nasilje.

"Na osnovu dokaza koje je prikupila Komisija, zaključila je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini", rekao je šef Istražne komisije o Ukrajini Erik Mose u Savjetu UN-a za ljudska prava u Ženevi 23. septembra.

Komisija, osnovana u maju za istraživanje zločina u ruskom ratu u Ukrajini, predstavila je opsežne nalaze u kojima se navode krivična djela počinjena tokom rata koji je Moskva pokrenula 24. februara.

Mose je rekao da su njegovi stručnjaci u komisiji primili i dokumentovali "vjerodostojne navode u vezi sa mnogim drugim slučajevima pogubljenja".

U nalazu se citiraju svjedočenja bivših zatvorenika iz ruskih zatvora, u kojima se navode premlaćivanja, upotreba električnih šokova i prisilna golotinja.

Komisija je takođe izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog pogubljenja u regionima Kijev, Černihiv, Harkov i Sumi, koje su ranije okupirale ruske snage.

Mose je naveo i da je utvrđeno kako je određeni broj ruskih vojnika počinio rodno zasnovane i seksualne zločine nad ljudima u rasponu od četiri do 82 godine.

XS
SM
MD
LG