Dostupni linkovi

Komesarijat za izbeglice: Obradović zloupotrebljava temu migranata


Izbeglice i migranti u Beogradu, ilustrativna fotografija
Izbeglice i migranti u Beogradu, ilustrativna fotografija

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije je danas ocenio da lider pokreta Dveri Boško Obradović zloupotrebljava temu migranata, pritom pokazujući "elementarno nepoznavanje činjenica i propisa, mešajući nespojivo i koristeći se poluistinama".

"Nije tačno da se zakonskim rešenjima izjednačava položaj migranata, interno raseljenih lica sa Кosova i Metohije i izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tu materiju regulišu različiti zakoni i strategije, a naše zakonodavstvo koje se odnosi na migrante o kojima je reč, u skladu je sa najvišim medjunarodnim standardima iz ove oblasti", piše u saopštenju Komesarijata.

Komesarijat je upitao koliko puta treba ponoviti da ne postoji plan za naseljavanje migranata u Srbiji, a da su lokalni akcioni planovi strateška dokumenta koja se redovno, godinama, donose u svim jedinicama lokalne samouprave.

"Po poslednjim statističkim podacima za 2019. godinu, od više od 27.000 migranata koji su prošli kroz centre kojima rukovodi Кomesarijat za izbeglice i migracije, 221 je podneo zahtev za azil, a azil je odobren za svega 33 lica", piše u saopštenju.

Navodi se da je "priča o migrantima koji će naseljavati Srbiju neprimerena i besmislena u danima kada se desila strašna nesreća na Dunavu, gde je u očajničkom pokušaju da pređu reku u prevrtanju čamca život izgubilo šestoro migranata".

XS
SM
MD
LG