Dostupni linkovi

Komesarka UN upozorila Izrael i palestinske grupe na ratne zločine


Palestinac beži tokom vazdušnih napada Izraela na Gazu, u blizini srušenog nebodera u Gazi, 13. maj 2021.
Palestinac beži tokom vazdušnih napada Izraela na Gazu, u blizini srušenog nebodera u Gazi, 13. maj 2021.

Komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet upozorila je izraelsku vojsku i palestinske oružane grupe da vazdušni udari i raketni napadi na gusto naseljena civilna područja - kao i upotreba žive municije izraelskih snaga bezbednosti protiv demonstranata - mogu predstavljati ratni zločin, javlja BBC.

U izjavi objavljenoj u Ženevi u subotu, 15. maja, Michelle Bachelet pozvala je na nezavisnu istragu svih navoda o kršenju međunarodnog prava i apelovala na deeskalaciju nasilja.

„Tokom poslednjih 10 dana situacija na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Izraelu pogoršala se alarmantnom brzinom“, rekla je ona i dodala da sve što se dešavalo u tom periodu, uz "šokantno poticanje rasne mržnje i nasilja u Izraelu doveli su do opakih napada i rastućih žrtava na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u Izraelu“.

Ona je direktno apelovala na izraelsku vladu da preduzme korake da zaustavi nasilje između ultradesničarskih grupa, uključujući izraelske doseljenike i palestinske državljane Izraela.

Navela je da se čini da je nasilje organizovano, dodajući da je posebno zabrinuta zbog izveštaja da izraelska policija nije intervenisala kada su palestinski državljani Izraela bili "nasilno napadnuti".

Šeste noći sukoba izraelska vojska je u napadima ubila deset članova jedne porodice u izbegličkom kampu u blizini Gaze, od kojih osmoro dece. Agencija Asociated Press je ocenila da je to bio najsmrtonosniji pojedinačni udar od 10. maja, kada su počeli sukobi.

Od tada do danas broj žrtava na palestinskoj strani popeo se na 139, a preko hiljadu je povređeno.

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Egipat je u subotu otvorio granicu, poslao deset kola hitne pomoći i spremio tri bolnice za prijem ranjenih iz Gaze.

Militantna organizacija Hamas je u subotu gađala Tel Aviv, a u napadu je nastradao jedan 50-godišnji muškarac, koji je deveta žrtva sukoba sa izraelske strane.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo je da se sastane u nedelju, ali je Izrael odbio egipatski predlog o jednogodišnjem primirju koje su prihvatili čelnici Hamasa, rekao je u petak egipatski zvaničnik pod uslovom anonimnosti, prenosi AP.

Sukobi su usledili nakon više sedmica napetosti u Istočnom Jerusalemu zbog, sada odgođenog, sudskog ročišta o deložaciji nekoliko palestinskih porodica iz njihovih domova u Šeik Džarah kvartu u Istočnom Jerusalemu.

XS
SM
MD
LG