Dostupni linkovi

Komemoracija Mirku Đorđeviću: Odlazak „hodajuće enciklopedije“


Sa komemoracije Mirku Đorđeviću
Sa komemoracije Mirku Đorđeviću
Nedavno preminulog Mirka Đorđevića, publiciste, prevodioca i verskog analitičara, prijatelji i kolege sećaju se kao „hodajuće enciklopedije“, kao nekoga ko je bio neumoran i oduševljavao svojim znanjem i energijom. Komemoracija je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju na čijim je tribinama Mirko Đorđević često debatovao.

Sa Mirkom Đorđevićem se, kažu oni koji su ga poznavali godinama, pa i decenijama, moglo razgovarati i o religiji, o politici, filozofiji. Zlatoje Martinov, glavni i odgovorni urednik časopisa „Republika“ priseća se da ga je uvek fasciniralo to što je imao enciklopedijsko znanje.

„Na svako moje pitanje je imao odgovor i to promptno. Mirko je zaista bio `hodajuća enciklopedija`. Retko dobar čovek, čovek koji se nije umeo naljutiti ni na svoje političke protivnike, Mirko je oduvek bio vedrog duha i to je ono što je mene fasciniralo kod tog čoveka“, navodi Martinov.

Mnogi Mirka znaju kao čoveka koji je, kaže Martinov, maltene svakodnevno davao intervjue naročito na dnevno aktuelne političke teme, bilo da se radi o odnosu crkve i države, bilo da se radi o čisto političkim događajima.

„Ali ono što je fascinantno i ono što mi moramo ubuduće, a to će verovatno `Republika` ako opstanemo kao list raditi, to je da valorizujemo na neki način ukupan Mirkov naučni doprinos tom problemu“, rekao je Zlatoje Martinov, glavni i odgovorni urednik časopisa „Republika“ sa kojim je Mirko Đorđević sarađivao.
Sa komemoracije Mirku Đorđeviću, foto: Vesna Anđić
Sa komemoracije Mirku Đorđeviću, foto: Vesna Anđić
Odlazak Mirka Đorđevića treba da bude podsticaj da njegovo delo potisnuto iz naše kulture, koja je uništena, vratimo u tu kulturu, kaže osnivač „Republike“ Nebojša Popov.

„Kada se ima u vidu šta je napisao, koliko knjiga, koliko mnogo, mnogo analitičkih ogleda, šta je sve prevodio, beskrajni intervjui, silni razgovori, kada se tome doda nešto što je malo ko posedovao i pokazivao, a to je jedna autentična vera koju je on imao, hrišćanska novozavetna, koja je u njemu održavala primetnu ravnotežu i davala dubinu mnogim stvarima koje je govorio“
, kaže Popov.

Mirko Đorđević je dokumentovano i analitički ukazivao na deformacije sistema, na pojave ekstremnog ponašanja u instituacijama i van njih zbog čega je više puta bio meta raznih grupa i pojedinaca sklonih nasilju, primećuje književnik Filip David.

Pred samu smrt našao se na spisku jedne desničarske organizacije nazvanom “30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima”. Ipak, kako kaže David, Mirko Đorđević i pored svih pretnji nije zaćutao i njegov glas i pero bili su u službi druge, drugačije i bolje Srbije. No, primećuje David, još nešto kada je reč o tome kako su ispraćeni istaknuti intelektualci, Mirko Đorđević, a pre njega Srđa Popović, Mirko Kovač, Bogdan Bogdanović, Rade Konstatinović.

„Začudo ili nije čudo, propraćen je njihov odlazak državnom ignorancijom, ćutanjem. Ispraćeni su samo od užeg kruga prijatelja“, naveo je David.

Mirko Đorđević je govorio uvek jasno, precizno, sa odličnim poznavanjem stvari o kojima je govorio, priseća se David.

„Upravo sada kada vlada konfuzija u glavama ljudi, u idejama, Mirko Đorđević nam je bio toliko potreban. Bio nam je neophodan da rasturi ove magle oko nas. Moraćemo dalje bez njega, ali će nas voditi poštovanje prema njegovom delu i njegov primer časnog, nepodmitljivog, njegova odanost istini“, poručuje David.

Mirko Đorđević je bio čest i dragocen sagovornik Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG