Dostupni linkovi

Komemoracija diplomatama ubijenim u Libiji: Istina će biti utvrđena


Sa komemoracije u Beogradu, 25. februar 2016.

Istina o stradanju službenika Ambasade Srbije u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepića će biti utvrđena, poručio je u četvrtak na komemoraciji stradalima ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Istina o njihovom stradanju će biti utvrđena, da li su bili meta ili samo kolateralna šteta", poručio je Dačić na komemoraciji u Ministarstvu inostranih poslova u Beogradu.

Dačić je podvukao da su oni, bez obzira na rezultate te istrage, postali žrtva vremena u kome živimo.

"Sada nije bezbedno šetati ulicama Pariza, Džakarte, Istanbula zbog terorizma”, kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta i istovremeno uputio apel javnost Srbije da ne vređaju uspomenu na Slađanu Stanković i Jovicu Stepića natpisima "koji nemaju veze sa relanošću".

"Posle dve godine na funkciji ministra spoljnih poslova i svega što je uloženo u njihovo oslobađanje shvatio sam da je Slađana postala simbol mnogih zaposlenih u MSP, onih bez kojih ne bi mogla da funkcionše ni visoka politika ni diplomatija, a koji se praktično ni ne vide", naveo je Dačić.

Sa komemoracije, foto: Vesna Anđić
Sa komemoracije, foto: Vesna Anđić

Jovica Stepić je ugradio sebe u rad Ambasade u Tripoliju tokom toliko godina, rekao je Dačić, dodavši da je bio "konstanta tog kolektiva".

Pristunima se obratio i Miroljub Ivezić, Slađanin nadređeni, rekavši da je Odeljenje za informatiku i telekomunikacije "u šoku i neverici". Podsetio je da je Slađanu sreo u Beogradu pre nego što je poslednji put otputovala u Tripoli i da ju je tada pitao kako joj je tamo, da li je opasno.

"Rekla mi je: Nije strašno, kada se pojavim da platim neke račune Libijci me propuštaju, ni na ulici nema nikakvih problema, sve je u redu", rekao je Ivezić.

Prema njegovim rečima, 8. novembra 2015., kada su oteti, usledio je šok, a sada i tragedija.

"U Službi je bila neverica i bol, mislili smo da vest nije tačna", rekao je on, podsetivši da je veliki broj Srba koji su se vratili iz Libije to uspeo zahvaljući njenom profesionalizmu i hrabrosti, za šta je dobila i nagradu za podvige 2011. godine.

Sa komemoracije, foto: Vesna Anđić
Sa komemoracije, foto: Vesna Anđić

Komemoraciji je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je, izrazio saučešce porodicama poginulih.

Slađana Stanković je u MSP od 2000. godine, u Službi za vezu, a u Tripoliju je bila od 2006. godine. Jovica Stepić je u Tripoliju bi od 1993. godine.

Kako tvrdi srpska vlast ubijeni su u američkom napadu na položaje militanata "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL) u libijskom gradu Sabrat, gde su bili zatočeni tri meseca nakon otmice koja se dogodila novembra prošle godine. Iz Pentagona je međutim u sredu saopšteno da nema dokaza da su državljani Srbije ubijeni u napadu SAD avijacije.

Njihova tela su prebačena u Srbiju u utorak, a u četvrtak će biti sahranjeni.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG