Dostupni linkovi

Kome smeta Đorđe Balašević?


Đorđe Balašević na koncertu u Sarajevu u novembru 2011. godine
Đorđe Balašević na koncertu u Sarajevu u novembru 2011. godine
Posle političkih promena na čelu opštine Bač došlo je do promene i na nekim drugim planovima. Naime, nakon kadrovskih promena u upravi, Skupština ove vojvođanske opštine je oduzela titulu počasnog građanina od poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Da situacija bude još interesantnija, nakon nekoliko dana ovo telo je povuklo svoju odluku.

Oduzeto – vraćeno. Ovako bismo mogli opisati ono što se deslio u roku od nekoliko dana u vojvođanskoj opštini Bač. Naime, Skupština Opštine je u petak odlučila da poznatom kantautoru i pevaču Đorđu Balaševiću oduzme priznanje počasnog građanina. Potom su, u subotu, pokušali da održe sednicu Skupštine Opštine, na kojoj su želeli da ponište tu odluku i vrate Balaševiću priznanje, uz obrazloženje da je ta odluka bila "ishitrena". Međutim, u subotu nije bilo kvoruma. U ponedeljak je sednica održana i odluka o oduzimanju priznanja je poništena.

Do ove situacije je došlo nakon promene političke vlasti u Baču gde je novoformirana koalicija na čelu sa Srpkom naprednom strankom i sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije promenila kadrove u institucijama. To da nakon izbora dolai do promeneu kadrovskoj politici nije ništa novo. Pitanje je samo zašto je dodeljeno priznanje Balaševiću bila tema na sednici. Novinar iz te opštine Jurij Beređi kaže da su građani bili iznenađeni odlukom.

“Prema obrazloženju novog predsednika opštine, Mirka Pušare, da je iz razgovora sa građanima je došao do ove odluke. Lokalna sredina i kulturne isntitucije nisu stigli ni da reaguju, ali verujem da su bili iznenađeni”, kaže za RSE Beređi.

Pisac i aktivista, Nedim Sejdinović kaže da je ova situacija tragikomična.

“To govori o jednom bolesnom, nezrelom društvu. Ova priča ima tragikomičnu dimenziju. Tragična je zato što se menjaju takve odluke samo zato što se smatraju arhineprijateljima, a njihov greh je, kako to lokalni vlastodršci vide, u tome da su se borili protiv rata, etničkog čišćenja, a da su pri tom Vojvođani. Komična crta u svemu tome je to što su oni mislili da će od rukovodstva svoje partije dobiti tapšanje po ramenu, a umesto toga su dobili kritike i nalog da se odluka hitno povuče”, smatra Sejdinović.

U Baču je posle lokalnih izbora 6. maja formirana većina od šestodbornika SNS i pet iz koalicije SPS-PUPS, uz pomoć dvoje odbornika koji su u lokalnu skupštinu ušli na izbornim listama Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke. Odbornica Lidija Šamanović je potom isključena iz LSV. U opoziciji je devetoro odbornika DS, preostala dva iz LSV i preostali iz SRS.

U međuvremenu na fan stranici Đorđa Balaševića pojavio se video iz mirovnog kampa "Odmor od rata" koji se održao u Neumu ove godine. Deca iz Srbije, Hrvatske i BiH, odnosno Sombora, Vukovara, Srebrenice, Tuzle i Gornjeg Vakufa-Uskoplja. su otpevali pesmu Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude" u centru Neuma i u Dubrovniku.

VIDEO: Deca iz Srebrenice i Vukovara pjevaju "Samo da rata ne bude" u Dubrovniku i Neumu
XS
SM
MD
LG