Dostupni linkovi

Kome odgovara država bez vrhovnog tužioca


Sjedište Vrhovnog suda i Tužilaštva Crne Gore
Sjedište Vrhovnog suda i Tužilaštva Crne Gore
Skupština Crne Gore ponovo nije izabrala Vrhovnog državnog tužioca jer nijedan kandidat nije dobio podršku 49 poslanika koliko, po zakonu koji se prvi put primjenjuje, iznosi minimum za izbor prvog čovjeka Tužilaštva.

Pošto je bivšoj tužiteljki Ranki Čarapić mandat istekao aprila prošle godine, Vrhovno državno tužilaštvo funkcioniše u "VD" stanju, a najvišu funkciju pokriva zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

"Upravo takvo stanje odgovara vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista", rekla je, komentarišući moguće posljedice takvog stanja, funkcionerka opozicione Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

"Činjenica je da DPS ne odgovaraju promjene u tužilačkoj vlasti i oni žele da i dalje imaju stanje kakvo je sada a to je tužilaštvo koje je nespremno da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou . Očigledno je da to njima odgovara a ostatku Crne Gore koja je većinska jasno je da je potreban pošten i čestit vrhovni državni tužilac koji će štiti narodne pare", kaže Azra Jasavić.

Da li postoji mogućnost da se u narednih mjesec dana nešto promijeni i advokat Goran Rodić ipak dobije dovoljan broj glasova za izbor za vrhovnog državnog tužioca?

"Ukoliko DPS misli da konačno pređe sa riječi na djela i da pokaže da je za zaista ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije onda će konačno i shvatiti da izbor vd državnog tužioca u liku gospodina Rodića je blagoslov za kompletnu Crnu Goru jer imamo kandidata koji umije i smije da vodi tu ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminla i korupcije na visokom nivou. Ja lično želim da se nešto tako desi ali moje želje neispunjava DPS. Ali vjerujem da će da ih ispunjava narod Crne Gore, smjenom DPS.a. Vjerujem da ćemo, ake ne u ovoj, ono u slijedećoj rundi imati kvalitetnog državnog tužioca"
, kaže Azra Jasavić.

Neuspio izbor u četvrtak je već drugi put da parlament nije izabrao vrhovnog državnog tužioca pošto, nakon što sudija Osnovnog suda u Kotoru, Branko Vučković koga podržava DPS Mila Đkanovića, krajem prošle godine nije dobio potrebnu većinu.

Pošto izbor nije uspio ni u četvrtak, organizovaće se "drugi krug" za mjesec dana, ali će se poslanici tada izjašnjavati samo o kandidatu koji je dobio najviše glasova - advokatu Goranu Rodiću koji ima podršku manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije koju predvodi predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i opozicioni Demokratski front, Pozitivna Crna Gora i, navodno, polovina takodje opozicione Socijalističke narodne partije. Zanimljivo je da je to u javnosti protumačeno kao ustupak SNP-a jer je njihov kandidat Dobrica Šljivančanin dobio mjesto u Sudskom savjetu.

Manjine neće podržati nikoga

Manjinske partije nijesu glasale ni za jednog kandidata, a poslanik Force Genci Nimanbegu je u ime kluba manjinskih stranaka rekao da neće podržati nijednog kandidata jer nema nijedne pravosnažne presude za ratne zločine u Crnoj Gori.

Nimanbegu je rekao da odbijaju da glasaju, kako je rekao, za one koji su zastupali ratne zločince, što se odnosi na advokata Gorana Rodića koji je bio branilac osmorici pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije koje je optužnica teretila za ratni zločin nad albanskim civilima koji su sa Kosova bježali u Crnu Goru u vrijeme NATO intervencije na SRJ ali su, krajem prošle godine, svi oslobodjeni optužbe za ubistvo 15 izbjeglica iz Albanije i Kosova u selu Kaludjerski laz kod Rožaja.

"Jedan od kandidata i u obraćanju koje je imao kod nas u odboru i preko medija iznosio je više političke stavove nego stavove koje bi branilac trebalo da iznosi što se tiče nekih dešavanja ovdje, prije svega mislima na Kaluđerski laz .Tada je govorio da je tamo bila stražarska služba a u stvari to je jedna te ista vojska koja je na Kosovu radila to što je radila i u Crnoj Gori je bila pod istom zastavom, istim oznakama. Mi smo zbilja procijenili da u ovom momentu ne želimo da damo podršku takvom kandidatu", navodi Nimanbegu.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović smatra da uskraćivanje podrške advokatu Goranu Rodiću nije principijelno jer je isključivo profesionalno radio svoj posao:

"Takvo stanovište je apsurdno. Tačno je da je advokat Rodić branio neke orkivljene za ratne zločine, međutim, hajde da budemo maliciozni i kažemo da su okrivljeni oslobođeni optužbe. Ali čak i da nijesu, moj kolega Rodić je samo radio svoj posao na šta je obavezan kodeksom profesionalne etike i apsolutno smatram da sve drugo što bi radio protiv kodeksa bi bilo loše i za njega i za profesiju kojom se bavi. Smatram da nije postojao niti jedan razlog da se tako rezonuje makar kada je taj kandidat u pitanju", konstatuje Begović.

Ukoliko vrhovni državni tužilac ne bude izabran ni za mjesec dana u drugom krugu, ponavlja se kompletna procedura koja može trajati više mjeseci, a sudeći po današnjem skupštinskom premijerskom satu, i predsjednik Vlade Milo Đukanović je svjestan urgentnosti potrebe izbora tužioca:

"Želim ovdje da ne samo sa pozicije premijera nego i sa pozicije predsjednika najveće partije u Crnoj Gori pozovem, počev od naše partije pa do svih drugih parlamentarnih stranaka, da ovom pitanju pristupimo sa maksimalnom odgovornošću i da u maksimalno kratkom roku izaberemo maksimalno profesionalnog, autoritativnog tužioca i da se naprave sve pretpostavke za stvaranje jednog vjerodostojnog utiska i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti da je vladavina prava jedna proces koji ima uzlazni trend u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.
XS
SM
MD
LG