Dostupni linkovi

Deripaska odustaje od KAP-a?


Kombinat aluminijuma, Foto: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma, Foto: Savo Prelević

Poslije jučerašnjeg odbijanja vladinog prijedloga sporazuma o državnoj pomoći Kombinatu aluminijuma od strane predstavnika Centralno-evropske aluminijumske kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske, postavlja se pitanje kakva je dalja sudbina KAP-a, odnosno da li je stavljena tačka na ovaj vid saradnje sa Rusima, za koje se vjeruje da već pakuju kofere.

Nakon jučerašnjeg odbijanja vladinog predloga ugovora, domaća javnost je uvjerena da je odlazak ruskog tajkuna Olega Deripaske, iz podgoričkog Kombinata aluminijuma, sada sasvim izvjestan. Naime, crnogorska Vlada je juče uputila, kako je prethodno najavljeno, konačnu formu sporazuma koji bi definisao uslove državne pomoći Kombinatu, čiji je većinski vlasnik Deripaskina Centralno-evropska aluminijumska kompanija.


Nakon poskupljenja električne energije, i pada cijene aluminijuma, ova firma se našla u teškoj situaciji i prije počekta svjetske ekonomske krize, pa su predstavnici KAP-a i Vlade počeli pregovore o pomoći koja bi se ogledala kroz garancije pri zaduživanju i odloženo plaćanje: poreza, doprinosa i energenata. Od dogovora vjerovatno nema ništa, a glavni kamen spoticanja je zahtjev Vlade da Rusi odustanu od odštetnog zahtjeva od 330 miliona eura, odnosno tužbe po kojoj je Vlada neistinito prikazala stanje u bilansima i vrijednost imovine koju su kupili Rusi. Sada se, prema raspoloživim informacijama, može zaključiti da se KAP vjerovatno neće ugasiti, već da će nastaviti da radi vrativši se u državno vlasništvo, što je kao mogućnost već najavljeno iz Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja.


Član Savjeta za privatizaciju Predrag Bošković kaže da stečaj i likvidacija trenutno nijesu dobra rješenja, i izražava uvjerenje da će KAP bez obzira na vlasničku strukturu nastaviti sa radom:

"Ono čime Vlada raspolaže kao krajnjom mjerom jeste ugovor koji je potpisan tokom privatizacije i koji može svakog momenta biti raskinut zbog nepoštovanja određenih stavki u ugovoru, ali u svakom slučaju, smatram da bez obzira, ko god da bude: bilo država, ili sadašnji vlasnik, KAP će ubuduće nastaviti da egzistira, a problemi u kojima se našla sama kompanija prevazići će se u narednom periodu."

Od Kombinata aluminijuma zavisi veliki broj zaposlenih. Procjenjuje se da je oko deset hiljada radnih mjesta direktno, ili indirektno vezano za sudbinu KAP-a. Pored radnika u samom kombinatu, od ove kompanije zavisi i sudbina zaposlenih u Rudnicima boksita, koji je takođe većinsko vlasništvo Olega Deripaske. I druge firme poput Željeznice i Luke Bar, značajna sredstva ostvaruju upravo od partnerstva sa KAP-om.

Radnici strahuju za radna mjesta. Srđa Keković, Unija slobodnih sindikata:

Kombinat aluminijuma, Foto: Savo Prelević
"Od Sindikata Kombinata aluminijuma konačno treba očekivati da zahtjev nije nastupio prema Vladi Crne Gore koja u svakom slučaju snosi odgovornost, a od Vlade treba očekivati da ne dozvoli uvođenje stečaja, da preuzme odgovornost za Kombinat aluminijuma i odbrani ta radna mjesta kako rade mnoge vlade po svijetu u trenutku ove ekonomske krize."

Nekadašnji član rukovodstva KAP-a Vojin Đukanović, kao najgoru, odbacuje mogućnost da Kombinat aluminijuma bude ugašen, već smatra da bi trebalo da nastavi da radi pod državnom upravom jer vjeruje da su sadašnji većinski vlasnici koje optužuje za prevarantski odnos, digli ruke od ove komapnije:

"Oni hoće da se odnose prevarantski prema Kombinatu i Vladi Crne Gore. Samo podatak da oni zadnja dva, tri mjeseca ne plaćaju obaveze prema državi; za utrošak struje i mazuta, troškove prenosa, PDV i lične dohotke radnika, što ukazuje na to da su ti ljudi do kraja nekorektni i da prema njima treba postupiti po zakonu, što znači da treba pokušati da se raskine ugovor na njihovu štetu i organizovati proizvodnju u granicama mogućeg, mada je teška situacija. Mislim da je izlaz stečaj, a to će se odraziti i na zaposlene, odnosno, njihove plate, ali i na državu. Prema tome, država treba kroz cijene električne energije, odnosno isporukom električne energije da „apciguje“ određenu količinu aluminijuma i sačeka dan kada će cijena aluminijuma krenuti naviše i to onda rasprodati da bi se nadoknadilo državi ono što se bude gubilo za to vrijeme."

Danas nije bilo moguće dobiti komentar iz Ministarstva za ekonomski razvoj, čemu je vjerovatno razlog - boravak delegacije ovog Ministarstva u inostranstvu. Direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, nije odgovarao na telefonske pozive.

XS
SM
MD
LG