Dostupni linkovi

KAP pred stečajem


Kombinat Aluminijuma, Foto: Savo Prelević

Sve je izvjesnije da podgorički Kombinat aluminijuma, kao najznačajnije crnogorsko preduzeće, očekuju teški dani. Vlada je ponudila socijalni program od 40 miliona eura koji će umjesto ruskog vlasnika platiti crnogorski građani, a koji treba da zbrine skoro dvije trećine radnika.

Premijer najavljuje stečaj, a zbog lošeg stanja same fabrike i teške situacije na svjetskom tržištu aluminijuma, Vladine mjere u Podgorici se tumače kao prvi korak u procesu potpunog gašenja KAP-a.

Vladin socijalni program koji je ponudila, iako nema zakonsku obavezu, mogao bi se tumačiti kao signal da se ruski investitori povlače iz podgoričkog Kombinata aluminijuma, te da je to samo prvi korak ka potpunog gašenju ove kompanije, rekao je za naš program ekonomski analitičar Predrag Drecun, koji je Vladinu ponudu ocijenjuje kao potez koji ukazuje da Vlada ozbiljno razmatra mogućnost da veliki broj radnika ostane bez posla:

"Ne očekujem da će ovaj paket mjera sve radnike spasiti, ali nekima će sigurno dati šansu."


KAP, Foto: Savo Prelević
RSE: Svojevremeno se govorilo da Crna Gora ne prodaje preduzeća, već da kupuje dobre investitore. Kako vam sada zvuči ta rečenica, naročito imajući u vidu da će račune ove avanture ponovo plaćati građani Crne Gore?

Drecun: To je bila u početnoj fazi naše privatizacije, i to je zaista jedna dobra strategija. Nažalost, poslije problema koji su bili u političkoj sferi, sada smo naravno u situaciji da nemamo strateške investitore koji su zauzeli pozicije na drugim mnogo većim tržištima.

Skoro 2.400 radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita, prema vladinom planu, ostaće bez posla. Radna mjesta će od ukupno 3.900 ljudi zadržati svega 1.500. Za ostalo Vlada je pripremila socijalni program vrijedan 41 milion eura koji će, umjesto Centralne aluminijumske kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske, platiti crnogorski građani. Radnici aliminijumskog kompleksa koji budu ostali bez posla dobiće različite otpremnine u zavisnosti kolio im je godina ostalo do penzije. Od 6.000, koliko će dobiti oni koji uslove za penziju ispunjavaju za manje od godinu dana, do 14.000, koliko će dobiti radnici kojma je do penzije ostalo 10 – 12 godina. Svi preko toga dobiće 15.000.

Socijalnim programom je predviđeno da otpremnine dobiju radnici KAP-a, Prerade, Kovačnice, Fabrike aluminijuma Kolašin i Rudnici boksita. Predstavnici sindikata su nakon tročasovnog razgovora sa predstavnicima Vlade prenijeli novinarima da im je saopšteno da će Glinica biti zatvorena, da će se u KAP-u održavati minimalna proizvodnja i da će broj radnika u tri prerađivačke fabrike biti sveden na 150 zaposlenih. Predstavnike sindikata KAP-a, Prerade i Boksita danas nije bilo moguće kontaktirati, a predsjednik sindikata Kovačnice Radosav Petrović kaže da nije zadovoljan ponuđenim otpremninama:

KAP, Foto: Savo Prelević
"Što se tiče ponuđenih sredstava, nijesam zadovoljan. Ako je izvšni direktor koji je bio u Kombinatu aluminijuma uzeo ovdje 94.000 eura otpremnine, a danas neko da ide sa 6.000, onda se pitam da li uopšte treba dalje komentarisati."

Vlada je pripremila pet modela za zapošljavanje radnika koji ostanu bez posla u aluminijumskom kompleksu uglavnom kroz ponudu povoljnih kredita za otvaranje novh malih preduzeća i zapošljavanje u poljoprivredi. Za ovu kreditnu podršku obezbijeđeno je još deset miliona eura.
Novi razvoj događaja u vezi Kombinata aluminijuma i Vladin socijalni program danas je komentarisao i premijer Milo Đukanović koji kaže da se nad KAP-om nadvio stečaj:

"Ukoliko se poslodavci i radnici dogovore o otpremninama za radnike onda smo mi, sa ovom sumom koju smo predočili juče, spremni da participiramo u tom fondu koji će značiti potpuno obeštećenje za radnike Kombinata aluminijuma. Ukoliko pak među njima ne može biti postignut dogovor, onda ne dozvoljavamo da radnici ostanu socijalno nezbrinuti i nudimo ovaj fond, iako nijesmo formalno pozvani za to. Nudimo ovaj fond koji će pomoći radnicima da budu socijalno zbrinuti."


Podgorički Kombinat aluminijuma se zbog pada cijene aluminijuma na svjetskom tržištu i poskupljenja električne energije našao u nevoljama i prije početka svjetske ekonomske krize koja je situaciju samo pogoršala. Predstavnci KAP-a i Vlade veće nekoliko mjeseci pregovaraju o pomoći države ovoj kompaniji, ali od dogovora vjerovatno nema ništa. Glavna smetnja je zahtjev Vlade da Rusi odustanu od odštetnog zahtjeva od 330 miliona eura, odnosno tužbe po kojoj je Vlada neistinito prikazala stanje u bilansima i vrijednost imovine. U međuvremenu je Vlada uputila kontra tužbu vrijednu 200 miliona eura, jer većinski vlasnik – CEAC, navodno, nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora u vezi obima investicija.
XS
SM
MD
LG