Dostupni linkovi

Komandant Vojne bolnice u Beogradu: COVID propusnice produžiti na 24 sata


Nakon novogodišnjih praznika ponovo su počeli da se stvaraju dugački redovi ispred COVID ambulanti u Srbiji
Nakon novogodišnjih praznika ponovo su počeli da se stvaraju dugački redovi ispred COVID ambulanti u Srbiji

Komandant Vojne bolnice u beogradskom naselju Karaburma, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, izjavio je 10. januara da bi samo masovna vakcinacija stanovništva i COVID propusnice koje bi važile 24 sata mogle da suzbiju i ublaže posledice pandemije.

Udovičić je agenciji Beta kazao da se trenutno beleži blagi porast hospitalizovanih pacijenata, iako je za prvih devet dana ove godine zabeleženo 30.000 novozaraženih.

Rekao je da se na lečenju u bolnici na Karaburmi nalaze 62 inficirane osobe.

"U ovoj nedelji očekujemo veći broj prijema u bolnicu. Nadamo se da ta brojka ipak neće biti prevelika, jer bismo se onda našli u velikom problemu s obzirom da i među zdravstvenim osobljem trenutno imamo 12 tehničara i dva lekara koji su na bolovanju zbog virusa", naveo je Udovičić.

Noćna patrola u Srbiji: Imate li COVID propusnice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Prema njegovim rečima, u populaciji se trenutno nalazi "mešavina" različitih varijanti korona virusa, od delta soja, omikron soja do virusa gripa.

Na pitanje Bete da li bi Krizni štab trebalo da produži važenje COVID propusnica, Udovičić je kazao da je vakcinacija jedino sredstvo da se suzbije pandemija.

"Kolektivni imunitet može da se stekne samo masovnom vakcinacijom, a način kako da podstaknemo one koji su nevakcinisani jeste uvođenje COVID propusnica na 24 sata. Ta mera je skoro u celoj Evropi bila najefikasnija za sprovođenje masovnije vakcinacije", objasnio je Udovičić, koji je već dve godine komandant vojne COVID bolnice na Karaburmi.

U Srbiji su od 8. novembra obavezne COVID propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte od 20 sati. Do sada je ta mera primenjivana od 22 časa.

Komandant Vojne bolnice Karaburma je istakao da među nevakcinisanima ima najviše mlađe populacije, "koja nije apriori protiv vakcine, ali koji misle da će lako preboleti virus".

"U jedinici intenzivne nege VMC Karaburma nije bilo osoba mlađih od 55 godina koji su bili vakcinisani, niti je bilo preminulih mlađih od 55 godina, koji su bili vakcinisani", naglasio je Udovičić.

Upitan da prokomentariše masovne novogodišnje skupove u Beogradu, kao i zakazan koncert za 13. januar u "Beogradu na vodi", Udovičić je rekao da svako masovno okupljanje puni kovid bolnice.

"Niko od lekara ne opravdava organizovanje masovnih skupova na kojima se širi zaraza. Svako masovno okupljanje je ogroman rizik i struka je uvek apsolutno protiv toga jer se na tim skupovima ne vodi računa o protivepidemijskim merama. Naš savet je da se izbegavaju masovni skupovi", zaključio je Ivo Udovičić.

Nakon masovnih proslava Nove godine u gradovima širom Srbije, počeo je rapidno da raste broj novozaraženih korona virusom. Sa 2.765 novoinficiranih korona virusom koliko je u Srbiji zabeleženo 3. januara, broj potvrđenih slučajeva dva dana kasnije skočio je na 7.488, a podaci objavljeni 9. januara pokazuju daje registrovano blizu 8.000 novoinficiranih tokom 24 sata.

Do sada, niko iz Kriznog štaba za borbu protiv pandemije, niti zvaničnika nije u javnosti komentarisao porast broja zaraženih.

Poslednji put je ovo telo zasedalo 28. decembra, a nakon sednice je saopšteno da neće biti uvedene oštrije mere tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Sa druge strane, mnoge evropske zemlje su u istom periodu uvele restriktivnije mere zbog brzine širenja Omikrona, novog soja virusa korona.

Još uvek je nejasan stepen ozbiljnosti bolesti koju omikron izaziva, ali Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da se širi brže od delta soja i da uzrokuje i zarazu kod ljudi koji su se već vakcinisali ili oporavili od COVID-19.

XS
SM
MD
LG