Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tko će naslijedti Kim Jong-ila?


Kim Yong-Il

Naslijednik sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila je najvjerojatnije njegov najmlađi sin, pišu mediji. Time bi, spekulacije koje su posljednjih dana intezivirane, mogle biti okončane.

Potvrde vijesti nema, ali južnokorejske novine se pozivaju na člana parlamenta u Seulu, koji je te informacije dobio od tajnih službi.

Novine „Dong-a Ilbo“ tvrde da se narod na sjeveru uči pjevati pjesmice slaveći Kim Jong-una kao novog „zapovjednika“ Kima. I visoki dužnosnici komunističkih vlasti imaju „ideološko obučavanje“ sa ciljem da se opravda tradicija naslijedjivanja.

Agencija Associated Press izvještava da je južnokorejski opozicijski zastupnik, Park Jie-won, rekao jednom lokalnom radiju kako su svi parlamentarci obavješteni o potezu sjverenog susjeda. Park je izjavio da su navodno i neke ovlasti prenesene na naslijednika. No, nema jasnih signala da bi Kim uskoro mogao odstupiti.

Patrick Koellner, v.d. direktora Instituta za azijske studije GIGA u Hamburgu za naš radio potvrđuje da bi zdravstveni problemi 67-godišnjeg Kima mogli biti razlog zašto je imenovao naslijednika.

„Bilo je prilično spekulacija o transferu vlasti u okviru vladajuće obitelji. Kim je prošloga augusta doživio moždani udar, ali boluje i od dijabetesa. Zdravlje mu se stalno pogoršava“, kaže Koellner.

Javnost malo zna o Kimova tri sina. Najmlađi i, naslijednik, bi mogao imati nešto više od 20 godina. Studira engleski, njemački i francuski jezik na jednoj švicarskoj školi i nema ni jednu ključnu poziciju u sadašnjoj nomenklaturi. No, tek nešto malo više se zna o njegova dva starija brata.

„Ili su pali u nemilost oca, ili se smatra da nisu sposobni preuzeti žezlo upravljanja državom“, smatra Koellner.

Yang Moo-jin, profesor na sveučilištu u Seulu, kaže kako navodno Kim Jong –un ima rukovodeće sposobnosti, no u društvu koje cijeni starije, njegova mladost bi mogla biti problem.

„Postoje različita mišljenja o Kim Jon-unovom karakteru i sposobnostima. Po nekima on zna donjeti dobre odluke, ima osobine vođe i karizmatična je osoba. Drugi tvrde da, i djelomično zbog mladosti, može biti naivan i nepouzdan
“, smatra ovaj sveučilišni profesor, inače dobar poznavalac prilika u Sjevernoj Koreji.

Mnogi promatrači ističu kako bi nedavni nuklearni pokusi i testiranje raketa, moglo biti povezano izborom naslijednika „trona“.

Podsjetimo„Veliki vođa“ Kim Il-sung imenovao je Kim Jonga-ila za svog naslijednika 1974., godine, a Il je preuzeo vlast 20 godina kasnije, nakon smrti oca. Uzeo je titulu glavnog tajnika Radničke partije i predsjednika Nacionalne komisije za obranu, ali ne i predsjednika države, jer se njegov otac proglasio „vječnim predsjednikom“.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG