Dostupni linkovi

Komšić: BiH za mjesec dana može ispuniti uslove, ali je nužno da EU sankcioniše krivce


Bosna i Hercegovina (BiH), član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Sarajevu 18. oktobra 2021. godine. Source: Radio Slobodna Evropa (RFE/RL)
Bosna i Hercegovina (BiH), član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Sarajevu 18. oktobra 2021. godine. Source: Radio Slobodna Evropa (RFE/RL)

Jedinu i isključivu odgovornost što Bosna i Hercegovina (BiH) ne može dobiti kandidatski status snose Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rečeno je 23. juna iz kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića.

Na to smo upozoravali odmah nakon što je objavljeno Mišljenje Evropske Komisije (EK) o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj Uniji (EU). Govorili smo da će doći vrijeme kada će Dodik (Milorad) i Čović (Dragan) krenuti da svim silama stopiraju bilo kakav daljni napredak BiH prema EU.

Oni su iz Mišljenja uvidjeli da se politički sistem BiH mora preoblikovati u skladu sa evropskim normama i standardima, što za njih znači gubitak neograničene političke moći, koja proizlazi iz etničkih podjela i mogućnosti blokada kroz domove naroda, rečeno je iz komšićevog kabineta.

Ispunnjenje svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK bi značilo da BiH mora biti država jednakopravnih građana, sa potpunim poštivanjem ljudskih prava na individualnom nivou, u kojoj postoji vladavina prava kao alat za borbu protiv svakog oblika korupcije i organizovanog kriminala.

Takvu normalnu i uređenu državu Dodik i Čović jednostavno neće, te su učinili sve da niti jedan reformski zakon nikada ne bude donesen, čime su u potpunosti onemogućili BiH da dobije status kandidata za EU.

Iz kabineta se navodi da su Dodik i Čović u državnom parlamentu već u komisijskoj fazi zakočili predložene zakone reformi javnih nabavki, pravosuđa, Ustava, i Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, te spriječili zastupnike da o tome otvore raspravu.

„To oni rade već tri godine. I kada je EU htjela pomoći BiH na način da umjesto svih 14 ključnih prioriteta, učinimo iskorak donošenjem samo ova tri reformska zakona, kako bismo dobili kandidatski status, opet je pomenuti dvojac pokrenuo svoje alate i oborio sva tri reformska zakona“, rekao je Komšić.

Poručio je da BiH neće ispuniti uslove ni za kandidatski status ni za članstvo u EU sve dok se HDZ-u i SNDS-u nekažnjeno dopuštaju blokade prilikom usvajanja reformskih zakona.

BiH vlast i opozicija mogu za mjesec dana ispuniti sve uslove, jer po tome pitanju postoji širok konsenzus među bosanskim političkim faktorom, smatra komšić, i dodaje da je jedino nužno spriječiti HDZ i SNSD da blokiraju usvajanje zakona.
„To može biti postignuto jedino značajnim sankcijama pomenutim strankama od strane zemalja EU i same EU.“

Komšić je dodao da HDZ i SNDS blokiraju reforme u svome interesu ali i u interesu Rusije, kojoj je zastoj BiH na evropskom putu u strateškom interesu.

I kada se govori da BiH nije ništa uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji, itekako je važno jasno reći ko u BiH nije uradio ništa na tome planu, a uradio je sve protiv toga, zaključio je komšić.

XS
SM
MD
LG