Dostupni linkovi

Komšić: Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv lica koja su u Narodnoj skupštni Republike Srpske (NSRS) usvojili zaključke koji, kako je naveo, “direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi”.

U saopštenju za javnost se navodi kako Komšić poziva Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao “podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države”.

“ Narodna skupština Republike Srpske je napustila Dejtonski mirovni sporazum”, istakao je Komšić u reakciji nakon što je ovo zakonodavo tijelo bh.entiteta u petak navečer, 10.decembra usvojila informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske stupaju na snagu narednog dana nakon njihovog usvajanja, navodi se u nacrtima dokumenta objavljenih na sajtu Skupštine RS.

Ustavom Bosne i Hercegovine definisane su nadležnosti države, ali i način na koji su entitetske nadležnosti prenesene na državni nivo. Narodna skupština entiteta Republika Srpska najavljuje da će vratiti više od stotinu prenijetih nadležnosti, što je protivno Ustavu BiH.

XS
SM
MD
LG