Dostupni linkovi

Komšić, Džaferović i Schmidt zajedno na panelu Strateškog foruma na Bledu  


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom na Bledu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom na Bledu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je tokom Strateškog foruma na Bledu da organiziranje panela o temi "Budućnost Evrope - Proširenje" pokazuje da su alarmi upaljeni u Evropi i da Zapadni Balkan ne treba ostavljati po strani. Pored njega na panelu je učestvovao i član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Organizatori su predvidjeli da na istom panelu govori i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji je tokom svog izlaganja rekao da šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti dijelom Evropske unije, ali da je neophodno postići određene reforme po pitanju prava i ekonomije.

On je također iznio stav da je evropska zajednica „pomalo podbacila“ kada je u pitanju proces proširenja.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na početku izlaganja rekao da i dalje većina stanovništva želi da BiH postane članicom Evropske unije, te da bi se stupanjem u Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu relativizirali ukupni odnosi, ali i pitanje granica koje su nepromjenjive.

„Danas govoreno o aspektu Evropske unije u smislu sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i ekonomskog prospekta, a to je potrebno i Bosni i Hercegovini, to žele svi građani, ekonomski razvoj, poštivanje sloboda, i prava i sigurnost“, naglasio je Džaferović.

Ističe da bi se slično moglo primijeniti i na članstvo u NATO, ali da zemlje regije imaju različite poglede na to pitanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je Bosna i Hercegovina uvijek bila multietnička, multikulturna i multikonfesionalna zemlja, što je proizvod vremena i prostora na kojima se živi.

„No danas u BiH niko neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom ili Jevrej ako se odustane od pojma konstitutivnosti i okrene se evropskim vrijednostima onima prema kojima vi živite gdje je najvažnije individualno ljudsko pravo i dostojanstvo pojedinca“, smatra Komšić.

Na Bledskom strateškom forumu ne učestvuje član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik. On je dan ranije rekao da ne postoji konsenzus o zajedničkom učešću članova Predsjedništva BiH, te da "ukoliko neko ode, on je otišao u privatnom aranžmanu".

O nedolasku Dodika i političkim blokadama u BiH govorio je i visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je naglasio da blokade ne mogu biti dio politika, već da pokazuju slabost.

„Ovdje sjedimo i razmjenjujemo argumente i pokušavamo naći rješenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni“, zaključio je Šmit.

Komšić i Džaferović su se tokom Foruma i sastali sa Šmitom tokom kojeg su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji sa fokusom na blokadu institucija BiH.

Na Bledu se u srijedu 1. septembra održava 16. Bledski strateški forum, koji je ove godine, pod slovenačkim predsjedavanjem Vijećem Evropske unije, posvećen razgovorima o budućnosti EU.

XS
SM
MD
LG