Dostupni linkovi

Kurspahić: Okvir za preokret


Kemal Kurspahić, novinar
Kemal Kurspahić, novinar
Da li to, na kraju još jedne izgubljene godine u potrazi za euroatlantskom budućnošću, zaista prisustvujemo preokretu u kojem će Bosna i Hercegovina - i cijeli region - iz višegodišnjih napetosti, strahova i neizvjesnosti ući u period saradnje, napretka i pomirenja? Ako je suditi po bar jednom pozvanom arbitru na aktuelnoj balkanskoj sceni, međunarodnom Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Incku (Inzko), situacija u regionu bolja je nego ikada u posljednjih dvadeset godina. On je - nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu - naglasio značaj regionalne saradnje i pomirenja i rekao kako će onda kad cijeli region bude dio ujedinjene Evrope postati nevažno gdje su i kakve su granice: svi će dijeliti zajednički evropski dom i vrijednosti.

Ovom Inckovom optimističkom predskazanju prethodila je serija događaja koji su nagovještavali uspostavu političke dobre volje da se nakon toliko godina traži zajednički jezik i u Bosni i u Hercegovini i u njenom najbližem susjedstvu: predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, poklonili su se žrtvama ratnih zlodjela od Jasenovca i Srebrenice do Vukovara i Ahmića; obojica se obavezuju na pozitivnu ulogu svojih zemalja i u međusobnoj saradnji i u poticanju napretka u susjedstvu i posebno u Bosni i Hercegovini; a unutar nje same u inače očekivano sporom traženju saglanosti o postizbornim koalicijama i partnerstvima došlo je i do obnove dijaloga i nagovještaja saradnje Dodikovog SNSD-a i Lagumdžijinog SDP-a u stvarima u kojima je, uprkos svim razlikama, nephodno i moguće nalaziti zajednički jezik.

Sasvim očekivano - ti pozitivni nagovještaji dočekani su s dosta nevjerice, pa i neprikrivenih sumnji, u dijelu bosanskohercegovačkih medija: kako vjerovati u tu novu klimu kad je i nakon izbora dominirala nepomirljiva retorika novih podjela, osporavanja i dosadašnjeg "prenosa ovlašćenja" s entitetskog na državni nivo nasuprot međunarodnim pozivima za uspostavu "funkcionalne države", međuentitetskog i međuetničkog nepovjerenja?

Mediji i javnost uopšte, sa iskustvima blokade euroatlantskih reformi iz posljednjih godina, imaju pravo na sumnjičavost. Ali, izbornim pobjednicima - i budućim partnerima u vlasti - treba ostaviti i prostor za moguće sporazumijevanje o stvarima o kojima je dogovor i moguć u nužan.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović (desno) i njegov srpski kolega Boris Tadić prije njihova sastanka u Zagrebu 24. studenog 2010.
Taj potencijal za sporazumijevanje počiva i na bitno izmijenjenim okolnostima u odnosu na postizbornu klimu prije četiri godine. Tada su prevagnula dva u osnovi nepomirljiva politička projekta - "stopostotne Bosne i Hercegovine" na bošnjačkoj i "referenduma o nezavisnosti" na srpskoj strani - koji su proizveli političku "nultu opciju" i zaostajanje za svim susjedima u potrazi za euroatlantskom budućnošću. Od tada se, gledano iz međunarodne perspektive, situacija u vezi s tim dvjema opcijama radikalno promijenila: ključni međunarodni faktori, i Evropska Unija i Sjedinjene Države, potpuno su saglasni da ni "ukidanje" ni "otcjepljenje" entiteta nemaju nikakvu budućnost i da je za njih jedino prihvatljiva cjelovita, dvoentitetska Bosna i Hercegovina kao "funkcionalna država" čiji će organi imati ovlašćenja da bez entitetskog ili etničkog veta donose odluke neophodne za ispunjavanje uslova za pridruženje i NATO-u i Evropskoj Uniji.

"Međunarodna zajednica" je i posljednjih nedjelja - ohrabrujući i očekujući što skorije formiranje novih vlasti - pokazala kako ne namjerava dići ruke od Bosne sve dok ona ne bude nepovratno na tom putu: pored ostalog, Savjet za implementaciju mira nije ni razmatrao ukidanje funkcije i ovlašćenja visokog predstavnika sve dok se ne ispune zadatih pet ciljeva i dva uslova uključujući, pored ostalog, odluke o raspodjeli državne i vojne imovine.
Očekuje se da se Tadić i Josipović usaglase kako je u interesu obje zemlje da zajedno ohrabruju i obnovu bosanskog približavanja Evropi

To je ta nova realnost u kojoj su najradikalnije opcije isključene a čak i njihovi najgorljiviji zagovornici dobijaju ponešto: oni kojima je do države - njenu međunarodnu neupitnost; oni kojima je entitet iznad svega - neupitnost dvoentitetskog uređenja. Međunarodni poziv na uspostavu "funkcionalne države" je neka vrsta zajedničkog imenitelja o kojem je lakše, iako nipošto lako, postizati kompromise za zajedničko dobro.

To je i tačka na kojoj su dobrodošli i prijeko potrebni pozitivni uticaji iz susjedstva.
Gledano iz međunarodne perspektive - na obnovu bosanskog napredovanja prema euroatlantskim integracijama posebno pozitivnu ulogu mogu odigrati predsjednici Hrvatske i Srbije. S odobravanjem se gleda na inicijative Ive Josipovića i uspostavu sve dinamičnijeg regionalnog partnerstva s Borisom Tadićem. Iako je Hrvatska danas bliža Evropskoj Uniji i od Srbije i od Bosne i Hercegovine očekuje se da se njih dvojica usaglase i kako je u interesu obje zemlje da zajedno ohrabruju i obnovu bosanskog približavanja Evropi jer je - dugoročno gledano - i regionalni prosperitet nezavršena priča sve dok je ijedna zemlja ostavljena izvan tog zajedničkog okvira.
XS
SM
MD
LG