Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pusti logiku - čuvaj zdravlje


Nenad Pejić

Mnogi se sjećaju kad je pred Skupštinom nekadašnje SFRJ, pred milijun ljudi Milošević povikao nešto ovako: Ne čujem vas! Ne čujem vas! Ali on će biti uhapšen. Sutradan je uhapšen Azem Vlassi, ali je jedno logično pitanje ostalo neodgovoreno: kako je Milošević znao šta gomila viče ako ih nije čuo?

Logika prva: šta je Lajčak odlučio?

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je uočio staru taktiku bosanskohercegovačkih političara: slože se oko nečega i kad dodje do glasanja - jednostavno ne dodju na sjednicu i tako spriječe donošenje zakona. Zbog toga Lajčak odlučuje da se odluka može donijeti većinom glasova prisutnih poslanika. To je dakle vijest. Iz RS tvrde da je odluka “antisrpska”, da obezbjedjuje “nadglasavanje interesa srpskog naroda” itd. Šta kaže logika? Odluka se, dakle, može donijeti ako iz Banjaluke ili iz Federacije niko NE DOĐE na sjednicu. Dakle, poslanici RS sami odlučuju koja će se odluka tako donositi, a ne Lajčak ili poslanici iz Federacije. Ako poslanici iz Banjaluke DOĐU – Lajčakova odluka ne važi. Lajčak je, dakle, natjerao poslanike iz RS i Federacije da DOĐU i brane svoje interese. Ako dakle visoki predstavnik tjera poslanike da DOĐU na sjednicu - zašto bi to bila “antisrpska odluka”? Ili, ako ne dodju predstavnici Federacije, zašto bi to bila antibošnjačka ili antihrvatska politika!?

Logika druga: šta je Koštunica rekao?

Premijer Srbije je u povodu Lajčakove odluke rekao da će Srbija učiniti sve da odbrani Daytonski sporazum i “da su očuvanje Kosova i Republike Srpske najpreči ciljevi državne i nacionalne politike Srbije!” Šta je Koštunica, u stvari, rekao? Ako on ima pravo da kaže da je dio teritorije druge države nacionalni interes Srbije, tada je dao za pravo nekim drugim premijerima da isto to kažu za Srbiju. Tako naprimjer Albanija može da kaže: neovisnost Kosova je “najpreči cilj državne i nacionalne politike” Albanije! Ili Madjarska može da kaže da je očuvanje nacionalnih interesa Madjara “najpreči cilj državne i nacionalne politike” Madjarske!! Ili, BiH može da kaže da je, recimo, autonomija Sandžaka “najpreči cilj državne i nacionalne politike” BiH. Dakle, Koštunica je dao za pravo drugima da posežu za teritorijom Srbije jer on poseže za teritorijom Bosne i Hercegovine! Logika kaže da ako premijer Srbije daje drugim državama za pravo da posežu za teritorijom Srbije da je to - antisrpska politika.

Logika treća: koliko je nemoćna BiH?

Već je dosta primjera kako je BiH kao država u raznim situacijama politički nemoćna. Ako Srbiji zatreba blokada neke odluke - eto poslanika iz Banjaluke na usluzi; ako Hrvatskoj zatreba blokada eto HDZ-a BiH da se pobrine da se odluka ne donese. I Bošnjaci se proslavljaju blokadama iako nemaju vanjskog sponzora. Premijer Hrvatske, Ivo Sanader, je hladnokrvno prebrojao vladu BiH po nacionalnoj pripadnosti, premijer Srbije je otvoreno vezao svoj interes za teritoriju BiH, ali ni vlada ni Predsjedništvo ne reagiraju jer nema suglasnosti. Jedino su se oglasili POJEDINAČNI članovi Predsjedništva, Haris Silajdžić i Ivo Komšić. Ovaj potonji kaže: “Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, Slobodan Milošević”. Iz Srbije odmah kažu, kroz usta savjetnika premijera za medije, Srdjana Djurića, da je ova Komšićeva izjava "primitivna, drska i ratoborna!” Kad premijer Srbije kaže da je jedan dio teritorije BiH “nacionalni interes Srbije” to nije ni “ratoborno, ni drsko ni primitivno”, a kad član Predsjedništva BiH odgovara na tu izjavu onda je to i “drsko i ratoborno i primitivo”!! A logika?

Logika četvrta: dokle idu Rusi?

Dodik je odmah nakon razgovora sa Lajčakom 22-og listopada otišao za Beograd gdje ga je čekao Koštunica i ruski zamjenik ministra inozemnih poslova, Vladimir Titov. Retorika je nakon dogovora izmedju te trojke poprimila sasvim druge razmjere. Logika kaže: tako su se sa Rusijom dogovorili. Titov se založio za ukidanje OHR-a, premijer Srbije je izgovorio rečenicu koja svjedoči o teritorijalnim pretenzijama prema BiH i reagirao na Lajčakovu odluku PRIJE samog Dodika, iz Banjaluke su zatim počeli rafali izjava o antisrpskoj politici, a Titov je skoknuo do Skopja da priprijeti kako sa priznanjem Kosova ne treba žuriti.

Ako je Milošević znao šta gomila viče iako ih nije čuo, onda valjda i u Beogradu i Banjaluci znaju zašto napadaju Lajčaka što tjera poslanike da dolaze na sjednice. Ako ne znaju oni - znaju, sasvim sigurno, Rusi. Oni su sve češće korak ispred EU. Logika, kaže, dok se Brisel bavi time šta je Putin rekao o energiji, Rusija se već ukopala u Srbiji; dok EU priča o Kosovu, Rusija se ukopava u Banjaluci.

  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG