Dostupni linkovi

Kolumbijski predsednik poslao vojsku u grad zahvaćen protestima


Demonstranti traže od vlade da smanji siromaštvo, policijsko nasilje i nejednakost u zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, Kali, 28. maj 2021.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke poslao je u petak, 28. maja, vojsku u grad Kali, epicentar jednomesečnih nacionalnih antivladinih protesta u kome je tokom dana ubijeno troje ljudi.

Duke je ponovio svoju tvrdnju da su se u proteste koji traju mesec dana, infiltrirale ilegalne oružane grupe i obećao da će upotrebiti sve obaveštajne sposobnosti da to i dokaže.

"Ovim slanjem vojske će se gotovo utrostručiti kapacitet snaga širom provincije za manje od 24 sata, i osigurati pomoć u kritičnim centrima gde su viđeni činovi vandalizma, nasilja i urbanog terorizam niskog intenziteta", rekao je predsednik iz Kalija, trećeg najvećeg grada sa 2,2 miliona stanovnika gde je predsedavao sastanku saveta bezbednosti.

U novim demonstracijama u petak, 28. maja, u tom je gradu stradalo najmanje troje ljudi, među kojima jedan agent tužilaštva Kalija koji je pucao na masu, da bi ga zatim demonstranti linčovali.

Slanje vojske usledilo je posle objave državnog tužioca Fransiska Barbose da su njegovog agenta ubili civili kada je on otvorio vatru na njih.

Demonstrant na barikadi u Kaliju, 13. maj 2021.
Demonstrant na barikadi u Kaliju, 13. maj 2021.

Protesti su održani i u drugim delovima Kolumbije povodom obeležavanja mesec dana od početka najvećih protesta u zemlji u više decenija. Više od 40 ljudi je ubijeno, i 2.200 civila i policajaca povređeno.

Demonstracije su izbile kada je predsednik Duke predložio povećanje poreza, ali su se nastavile čak i kad je on odustao od toga i pretvorile se u opštu kritiku rastućeg siromaštva i nejednakosti u zemlji gde se nezaposlenost udvostručila u protekloj pandemijskoj godini.

Vlada i Nacionalni komitet za štrajkove nisu uspeli da uspostave uslove za početak pregovora.

Demonstranti traže od vlade da garantuje prava na socijalne proteste dok predsednikova administracija ne odustaje od zahteva da se prethodno uklone blokade puteva koje su izazvale brojne nestašice.

XS
SM
MD
LG