Dostupni linkovi

Kolumbijski ministar finansija podnio ostavku


Protest protiv porezne reforme vlade predsjednika Ivana Duquea u Bogoti u Kolumbiji, 1. maja 2021.
Protest protiv porezne reforme vlade predsjednika Ivana Duquea u Bogoti u Kolumbiji, 1. maja 2021.

Kolumbijski ministar financija podnio je ostavku nakon što je povučen njegov prijedlog porezne reforme koji je izazvao višednevne protesta u kojima je poginulo dvadesetak, a ranjeno više od 800 osoba.

"Moj ostanak u vladi otežao bi brzo i uspješno postizanje konsenzusa" potrebnog za izradu novog prijedloga reforme, saopštio je Alberto Carrasquilla Barrera, koji je na dužnosti ministra financija bio od dolaska na vlast predsjednika Ivana Duquea 2018. godine, javlaj Reuters.

Kolumbijski ministar finansija u ostavci Alberto Carrasquilla Barrera
Kolumbijski ministar finansija u ostavci Alberto Carrasquilla Barrera

Predsjednik države najavio je u nedjelju povlačenje nacrta i izradu novoga, nakon protesta u kojima je, prema podacima ureda narodnog pravobranitelja, poginulo 18 civila i jedan policajac.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da je u protestima ranjeno 846 osoba, od kojih 306 civila te da je u nemirima koji su izbili tokom nekih protesta od 28. aprila privedena 431 osoba, piše BBC.

Nakon što je vlada u nekim gradovima angažirala vojsku, nekoliko nevladinih organizacija optužilo je policiju da je pucala na civile.

Ministar obrane Diego Molano ustvrdio je da su incidenti tokom protesta bili "unaprijed planirani i organizirani" te da ih "financiraju disidentske skupine FRAC-a", koji je odbacio mirovni sporazum potpisan 2016. godine.

Osim toga, izvijestio je o štetama počinjenim na 313 prodavaonica, 94 banke, 69 stanica javnog prometa, 36 bankomata i 14 naplatnih kućica.

Pod pritiskom masovnih protesta, koji su počeli 28. aprila i nastavili se sljedećih dana, predsjednik je u nedjelju najavio povlačenje porezne reforme koja je predstavljena parlamentu 15. aprila.

Istaknuo je da će predstaviti novi nacrt u kojem neće biti najspornijih tačaka, među kojima je i povećanje PDV-a na robu i usluge, kao i povećanje poreza na dohodak za neke skupine.

Početni prijedlog izazvao je oštre kritike opozicije, sindikata pa čak i predstavnika stranke na vlasti, koji su ocijenili da bi porezna reforma previše pogodila srednju klasu te da je neprimjerena dok pandemija pogoršava ekonomsku krizu.

Unatoč najavljenom povlačenju prijedloga reforme, nekoliko stotina demonstranata ponovno je u ponedjeljak izišlo na ulice Bogote, Medellina, Calija i Barranquille.

Nacionalni štrajkaški odbor, koji je pokrenuo proteste, pozvao je na novi u srijedu, premda je u većini gradova ograničeno kretanje dok zemlja prolazi kroz treći val pandemije COVID-19, s više od 2.9 miliona slučajeva zaraze i više od 75 tisuća mrtvih od njezina početka.

XS
SM
MD
LG