Dostupni linkovi

Koliko su Budvani trošili tokom praznika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Koliko god da pojedini pokušavaju da se odupru kupovnoj groznici, novogodišnji praznici isprazne većinu džepova. Tako je bilo i sa građanima Budve.

RSE: Čini li vam se da ljudi lakše driješe kesu ovih dana?

"Ne, ne u odnosu na prošlu godinu".

"Drastična je to razlika".

"Preko medija gledamo i slušamo o velikom siromaštvu. Neki su na visokoj nozi sa ogromnim novcem, a sirotinja je uvijek bila sirotinja, i sada i prije".


RSE: Koliko vi trošite za novogodišnje praznike? Više nego inače ili?

"Svi mi nekako kažemo nećemo trošiti, nećemo ali ipak ta novogodišnaj euforija nas osvoji i zadnji dan potrošimo i ono što nijesmo htjeli. Da potrošimo i ono što nemamo".

RSE: Trošimo li ovih dana više nego inače?

"Ja lično ne, a i vidim po prodavnicama da ne".

Hoteli koji su organizovali proslave uz doček uglavnom su zadovoljni posjetom.

"Veoma smo zadovoljni jer će hotel gotovo 90 posto biti popunjen, a ove godine smo išli na maksimalnu uštedu tako što nijesmo htjeli da dovodimo ta zvučna imena", kaže hotelijer Dragan Ivančević.

A koje su cijene u hotelima ovih dana, saznali smo u Palasu, hotelu u Petrovcu.

"Tri dana 320 eura, 4 dana 365, i 5 dana 395eura, sve na bazi punog pansiona uz jednu kompletnu ponudu koju će Palas ovoga puta imati",
navode iz hotela.

Sve više gostiju iz Italije

Cijena novogodišnjeg dočeka u Budvi još nije poznata, mada svake godine honorari za pjevače i organizatore ostanu u domenu špekulacije, jer precizne brojke izostanu sa obrazloženjem da je riječ o poslovnoj tajni. Za sada se zna da su organizatori platili 100.000 eura za dvodnevnu feštu. Ostatak su finansirali sponzori.
Budva

"Što se nas tiče iznos koji je za tu namjenu opredijeljen je 50. 000 eura koliko je i Opština opredijelila. Sva ostala sredstva se prikupljaju od sponzora",
kazala je Jelena Rađenović iz Turističke organizacije.

I ove godine je Budva bila odredište gostiju iz regiona, ali sve zanimljivija postaje i susjedima na Jadranu.

"Ono što raduje jeste veliko interesovanje italijanskog tržišta. Pored agencija koje već rade Crnu Goru imamo najave još većih agencija i operatora koji će staviti Budvu i Crnu Goru u kataloge za 2011. godinu. Već sada hotelska grupacija Montenegro stars radi sa italijanskim tržištem i ima svoje čarter linije ka i sa juga. Međutim, otvara se i linija za sjever Italije, Milano i ostale gradove i mislim da će sve to uticati da tržište Italije bude aktivno i u drugim mjesecima, a ne samo u 8. mjesecu kako je to bilo do sada", navodi Rađenović.

No, da bi hotelijeri zaista profitirali od Nove godine potrebno je da posluju i prije i poslije prazničnih dana, kaže Dragan Ivančević.

"Da bi hotelska industrija mogla da radi pozitivno mislim da treba puno vremena i ispunjenje dva uslova. Da imamo puno više hotela i kapaciteta koji mogu da rade preko čitave godine i da imamo bolju saobraćajnu dostupnost kako bi kako bi mogli da obezbijedimo taj profit i tokom zimskih mjeseci. Inače, profita nema", ocjenjuje Ivančević.
XS
SM
MD
LG