Dostupni linkovi

Koliko je Dinoša naučio o LGBT


Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.
Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.
U Skupštini Crne Gore je održano kontrolno saslušanje ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše na temu sprovođenja zakona koji sprječavaju sve oblike diskriminacije.

Na pitanja poslanika je govorio ministar Dinoša koji je u više navrata izlazio u javnost sa izjavama koje su u dijelu crnogorske javnosti ocjenjene homofobnim i koji je od nevladinih organizacija optuživan da je jedna od glavnih brana za unapređenje prava LGBT populacije.

U skladu s tim dominantan dio kontrolnog saslušanja se vodio upravo o Dinošinim izjavama o seksualnim manjinama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je u prethodnom periodu mnogo učinilo kako bi se stanje u odnosu na status LGBT osoba u Crnoj Gori popravi bez društvenih incidenata, saopštio je ministar Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine Crne Gore.

Ministar Dinoša je kao ministar za manjinska prava u više navrata govorio o osobama istopolne seksualne orjentacije, što je u nevladinom sektoru i građanskom dijelu javnosti izazvalo oštre reakcije i optužbe da se načelu ministarstva koje treba da brani manjinska prava nalazi homofob.

Koliko su izjave ministra Ferhata Dinoše doprinijele jačanju svijesti o potrebi unapređenja statusa osoba drugačije seksualne orijentacije, bilo je pitanje poslanice Socijalističke narodne partije Snežane Jonice. Ministar Dinoša je pojašnjavajući svoje ranije izjave konstatovao da su njegove izjave imale za cilj da crnogorsko društvo ne bude konfliktno i u cilju zaštite LGBT populacije.

Međutim ministar Dinoša i na ovom saslušanju ocjenio da je homoseksualizam mlada pojava u Crnoj Gori.

"Od prve moje izjave, onaj koji je htio da bude dobronamjeran apsolutno je vidio napor da se prema jednoj pojavi koja jeste nova i jeste mlada u Crnoj Gori pokuša stvoriti ambijent koji će stvarati prostor za razumijevanje toga i pokušaj da se inicira društveni angažman da se pitanje prava LGBT populacije rješavaju na način koji neće proizvoditi društveni incident ili društveni konflikt", kazao je on.

Dinoša: Odlazim bez griže savjesti

Na to je reagovala Snežana Jonica koja je ocjenila da sam ministar nije mnogo naučio iz prethodnog perioda.
Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.
Ferhat Dinoša na kontrolnom saslušanju, 24. oktobar 2011.

"Svi znamo čemu su doprinijele vaše izjave u prethodnom periodu po pitanju određene strukture lica. Činjenica je i kako danas definišete da se radi o jednoj pojavi koja je nova i koja je mlada, da to govori da još nijeste dovoljno naučili o toj temi", ocjenjuje Jonica.

Ministar Dinoša je saopštio da su i medijski i javni napadi na njega zbog datih izjava uticali pozitivno na dijalog o pravima seksualnih manjina

"Napadi koji su uslijedili, čupajući izjave i i dajući istrgnute dijelove tih izjava. Meni je, međutim drago ako sam u pravu da je i to uticalo na to da se danas drugačije razgovara, da i mi drugačije razgovaramo ovdje i na javnim mjestima i na televiziji i u društvu uopšte na ovu temu", istakao je Dinoša.

U Crnoj Gori ne postoji samo diskriminacija po osnovu rodne i seksualne orijentacije, već prema riječima Koče Pavlovića iz Pokreta za promjene, diskriminacija postoji po političkoj i etničkoj pripadnosti.

"Mi smo veoma jasno ukazivali da je ovo društvo karakteristično po tome što je dominatni princip diskriminacije princip diskriminacije po osnovu političkog opredjeljenja. Da je u drobroj mjeri na to oslonjen drugi dominatni princip dikriminacije – po osnovu nacionalnog orpedjeljenja", smatra Pavlović.

S obzirom na informacije da će ministar Dinoša ranije napustiti tu funkciju i preći u diplomatiju, jedan od poslanika Husnija Šabović se interesovao da li će prije odlaska Dinoša uputiti izvinjenje pripadnicima LGBT populacije.

"Ili ćete možda osjetiti potrebu da se onom dijelu Crne Gore, pripadnicima ove populacije pri odlasku izvinite? To ne bi bilo neljudski i neministarski i nehumano nego bi možda bilo odraz ministra humaniste, političara i čovjeka u Vladi Crne Gore", upitao je Šabović.

Dinoša je izbjegao direktan odgovor na pitanje ali je rekao da će ukoliko ode sa ministarskog mjesta, otići sa ubjeđenjem da je doprinio unapređenju ljudskih prava.

"Ako budem otišao odlazim bez griže savjesti i odlazim u ubjeđenju da sam bio koristan i u ovoj fazi društvenih procesa u Crnoj Gori", odgovorio je Dinoša.

Kontrolnom saslušanju su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pravima LGBT populacije, crnogorski ombudsman kao i predstavnici američke ambasade u Crnoj Gori
XS
SM
MD
LG