Dostupni linkovi

Koliko SPC zarađuje od Ostroga


Ostrog
Ostrog
Da li Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori godišnje prihoduje 50 miliona eura samo od posjeta manastiru Ostrog i da li se taj novac, kako tvrde u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, reinvestira u zemljama regiona?

U SPC odbacuju te tvrdnje, dok se u državnim institucijama ne može provjeriti kolika je stvarna zarada od posjeta hodočasnika.

Potpredsjednik Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, ponovio je svoju raniju tvrdnju da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori godišnje samo prihoduje 50 miliona eura samo od posjeta manastiru Ostrog.

Kao argument Vučinić navodi da godišnje taj manastir posjeti oko milion i dvjesta hiljada ljudi, koji ostavljaju velike priloge manastiru.

Odgovarajući na naše pitanje da li, osim brojki o posjećenosti manastiru, ima neki konkretniji dokaz da su prihodi mitropoliije Srpske pravoslavne crkve veći od 50 miliona eura, što bi bila impozatna cifra za bilo koju kompaniju pa i državnu instituciju, a posebno za jedan manastir, Stevo Vučinić kaže:

"Cifra je vrlo jednostavna i sami možete u to da se uvjerite. Znate i da se svakom svetom mjestu ne pristupa, a da se ne ostavi nešto novca. To je u posljednje vrijeme na mjestima kakvo je Ostrog obično oko 20 eura, 50 pa i 100 eura. Ta cifra o njihovim prihodima je u ovo vrijeme izuzetno visoka. U Crnoj Gori nema niti jedna firma koja toliko prihoduje. Ne zaboravite da se tim novcem ne finansira samo srpska crkva u Crnoj Gori. Taj novac se izvozi i od njega se finansira SPC u zemljama regiona. To su sredstva koja se iznose, izvoze, reinvestiraju".

Pitanje kontrole prihoda

Time se otvara pitanje zbog čega državne institucije ne kontrolišu prihode Srpske pravoslavne crkve i zašto do sada od državnih organa nije saopštena ni približna cifra o prihodima crkve iz manastira Ostrog, Stevo Vučinić kaže da je ključni razlog korumpirana državna administracija.

"Vrlo je jednostavno, jer se korumpirana državna administracija korumpira tim sredstvima. To niko ne kontroliše niti smije da priviri zato što crnogorska državna administracija dijeli suverenitet sa SPC i to je ozbiljan problem koji je danas teško riješiti posebno kada je naša administracija korumpirana tim sredstvima i zato odbija da se umiješa i na neki način stavi kompetencije nad manastirom", rekao je Vučinić.

Velibor Džomić
Velibor Džomić
Tvrdnja da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, godišnje samo od manastira Ostrog prihoduje 50 miliona eura, više puta je demantovana iz mitropolije crnogorsko primorske. Tako i ovoga puta podgorički paroh i koordinator pravnog savjeta SPC Velibor Džomić odbacuje tvrdnje Vučinića ocjenjujući da takve izjave ničim nisu argumentovane.

"Tvrdnje Steva Vučinića da manastir Ostrog godišnje prihoduje 50 miliona eura nijesu nove i nijesu prvi put izrečene. To su olake ocjene i tendenciozne, sračunate da izazivaju smutnju kod ljudi i to je bespredmetno komentarisati jer ih stoti put iznosi bez ikakvog dokaza i argumenta. Mislim da je ipak gospodin Vučinić u nedostatku nekih novih tema u Crnoj Gori reciklirao svoje stare ničim argumentovane teze i bojim se da na ovaj način on pokazuje da je toj organizaciji kojoj on pripada bitan samo neki komercijalni momenat, a ne duhovni i religiozni. Čovjek se samo bavi imovinom i novcem i to je prosto začuđujuće koji za sebe kaže da je vjerujući. Mislim da je to jedna glupost i da ne treba pridavati veliku pažnju tome", navodi Džomić.

O tome da li država, odnosno nadležne poreske i inspekcijske službe sprovode bilo kakva kontrola prihoda od posjeta vjernika manastirima, pokušali smo da saznamo u ministarstvu finansija kao nadležnoj instituciji. Međutim do slanja ovog izvještaja nismo dobili odgovor. Prihodi manastira Ostrog kao najposjećenijeg hrama u Crnoj Gori i regionu su godinama tajna. Ranije je u medijima objavljeno da je godišnji profit tog manastira oko 600.000 eura.

Kada je riječ o pitanju koliko vjerske zajednice zaista plaćaju porez, ranije je iz ministarstva finansija saopštavano da Poreska uprava Crne Gore nema prijavljenu ni jednu registraciju za obavljanje privredne djelatnosti, niti ima podnesenu prijavu o oporezivim prihodima. Država i institucije države nemaju zakonsko pravo niti obavezu da kontrolišu prihode koje vjerske zajednice ostvaruju po osnovu prometa i usluga vezano za vjerske obrede. Takođe, vjerske zajednice nemaju zakonsku obavezu evidencije prihoda i rashoda, te je evidencija raspodjele ovih prihoda stvar unutrašnje organizacije vjerskih zajednica.
XS
SM
MD
LG