Dostupni linkovi

Koliko Crnogorci kontrolišu svoju djecu na Internetu?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Obično se za mlade smatra da su suvereni vladaoci socijalnih mreža i da su informatički mnogo pismeniji od svojih roditelja. No, roditelji u Crnoj Gori gotovo u stopu prate svoju djecu u tom virtualnom svijetu. Ne samo to, nego ih kontrolišu i pokušavaju da saznaju što više o njihovim aktivnostima, kao i prijateljima. Pojedina djeca na to gledaju blagonaklono, dok su drugi oprezniji i ne baš raspoloženi da dozvole roditeljima da pregledaju njihove profile.

U vremenu kada Internet postaje sve, samo ne bezbjedno mjesto za mlade osobe, roditelji ne gube vrijeme, nego pokušavaju na razne načine da prate njihovo ponašanje i komunikaciju sa prijateljima ili osobama sa kojima imaju kontakt u tom virtualnom prostoru.

Dugo se smatralo da roditelji, odnosno starije generacije, u poznavanju Interneta, pogotovo socijalnih mreža, zaostaju za svojom djecom.

Međutim, kako nam kaže jedna mlada majka iz Podgorice, ona i njene prijateljice polako ovladavaju vještinama koje im omogućavaju da prate aktivnosti svoje djece na socijalnim mrežama i uopšte na Internetu. Kaže da na neki način špijuniraju djecu, ali da je to za njihovo dobro.

"Živimo u XXI vijeku, kada su socijalne mreže realnost. Prilično ih kontrolišemo, kontakti sa prijateljima, kretanje, tako da je to uobičajeno. To je više špijuniranje djece, nego ograničena kontrola. Za roditelje su to očigledno korisne informacije", ističe jedan sagovornica.

Djeca sa druge strane razumiju potrebu roditelja da zavire u njihovu privatnost na Internetu. Evo kako odgovaraju na pitanje da li među prijateljima na socijalnim mrežama imaju roditelje?

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Koliko roditelji kontrolišu svoju djecu na Internetu, a sve u želji da ih zaštite od loših namjera pojedinih korisnika, i koliko imaju znanja i mogućnosti da to rade, zavisi od godina samih roditelja, pokazalo je iskustvo aktivista NVO Prima, koja se bavi problemima mladih.

"Rekla bih da su roditelji mlađe djece i sami mlađi i imaju manji otpor da prate sadržaj koji njihova djeca prate i nalaze na Internetu ili eventualno postavljaju na društvenim mrežama. Isto tako mi se čini da je sa starijim omladincima to nešto teže. Oni su, po prirodi stvari i uzrasne dobi, skloniji tome da nastoje da sakriju šta je to što imaju kao neku intimu ili društveni život na društvenim mrežama. Istovremeno mislim da je jako važno da se to proprati i da roditelji nađu načina da budu u toku sa tim dešavanjima", kaže Aida Perović Ivanović.

Duško Mihajlović iz udruženja Roditelji kaže da su današnja djeca pripadnici digitalne generacije i da su, kada su znanja o Internetu i toj tehnologiji u pitanju, i dalje superiorni u odnosu na roditelje, koji po njegovom mišljenju još moraju da uče.

"Roditelji tu neku svoju nemoć u tehnološkom smislu najčešće iskazuju kroz vremensko ograničenje korištenja tehnologija, a ne na kvalitativno usmjeravanje svoje djece kako da provedu to vrijeme na Internetu. Zbog toga je edukacija ključna stvar na koju roditelji moraju da se fokusiraju da bi bili u mogućnosti da se uključe u taj dio života svoje djece, koji je njima veoma važan u današnje vrijeme", ističe Mihajlović.

XS
SM
MD
LG