Dostupni linkovi

Da li će izostanak podrške Vujanoviću poljuljati koaliciju


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija je donijela i formalnu odluku da neće podržati predsjedničkog kandidata većeg partnera Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića. Razlozi su pravne i političke prirode, pa se postavlja pitanje kakve mogu biti posljedice u odnosima u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori nakon ovakve odluke SDP-a?

Sa pravnog aspekta Socijaldemokratska partija smatra da kandidat DPS Filip Vujanović nema pravo da treći put bude predsjednik Crne Gore, jer ustavna norma govori da jedna osoba može dva puta biti na čelu države. Sa političkog aspekta za SDP je Vujanović neprihvatljiv zbog njegovog ranijeg zalaganja za promjenom državnih simbola.

Član predsjedništva SDP-a Džavid Šabović na pitanje kako bi se moglo odraziti na odnose u vladajućoj koaliciji kaže, da nije nemoguć scenario iz Podgorice gdje je SDP izašla iz lokalne vlasti, a DPS našao nove partnere.

"Čuvaćemo im obraz kao oni nama. Ne samo da ga nećemo podržati nego još ne znam tačno koje ćemo sve mjere preduzeti, ali definitivno je da podrške Vujanoviću nema. Prije toga ćemo iscrpiti sva pravna i legitmina sredstva očekujući od Ustavnog suda da se ponaša ustavno. Vidjećemo šta će biti, ali kako će se to odraziti vidjećemo. Ne može biti gore od ovoga što se desilo u Podgorici sa Mugošom. Nevaljaju samo oni nama nego i mi njima. Ko kome više, neka to građani procijene", istakao je Šabović.

U Demokratskoj partiji socijalista su sigurni da i bez podrške manjeg koalicionog partnera Vujanović pobjeđuje na izborima. Zoran Vukčević smatra da će biti političkih posljedica nakon odluke SDP-a da ne podrži kandidaturu potpredsjednika DPS-a

"Takav stav SDP-a kao našeg koalicionog partnera imaće određenih političkih konsekvenci, ali sam siguran da one neće biti takve da će ugroziti pobjedu kandidata DPS, ali može otvoriti neke druge političke probleme kada je koalicija na vlasti u pitanju. Ja mislim da u ovom trenutku ne bi trebalo da se dese neke promjene. Ipak, moramo biti svjesni činjenice da na političkom prostoru ne postoje doživotni prijatelji i doživotni neprijatelji", naveo je Vukčević.

Eventualni neuspjeh vodio bi ka raskidu

U narednom periodu predstoji izjašnjavanje Ustavnog suda o legalnosti kandidature Vujanovića. SDP je između ostalog najavio podnošenje Ustavne žalbe na kandidaturu.

Glasanje u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori
Po proceduri Ustavna žalba se podnosi kada Vujanovićeva kandidatura bude formalizovana i potpisi podrške preko 7000 građana budu predati Državnoj izbornoj komisiji i komisija odobri kandidaturu. Zoran Vukčević je siguran da će Ustavni sud dati pozitivno mišljenje.

"DPS apsolutno vjeruje u institucije ove države. Konačni sud o tome daće nadležni organi, prije svega mislim na Ustavni sud", istakao je on.

Na pitanje kako će SDP nastupiti na predsjedničkim izborima, Džavid Šabović kaže da on pripada grupi koja se i ranije zalagala da ta partija ima svog predsjedničkog kandidata i siguran je da bi taj kandidat osvojio više glasova nego sama partija.

"Mi sa 30 hiljada glasova koliko sada imamo garantovalo bi da mi ispod 50 posto ne bismo mogli da dobijemo jer ne bi samo glasali naši birači, nego i manjinski, a i ovi razočarani u DPS. Ovako smo ostavili da sve opcije budu otvorene. Od toga da imamo kandidata, da podržimo nekoga od ove dvojice koji su nekada bili naši – Bojovića ili Pajovića, ili da ostavimo našim biračima da odluče, što je i najopasnija varijanta, jer kada jednom birači odu teško se onda vraćaju kući", ističe Šabović.

Komentarišući nastalu situaciju u vladajućoj koaliciji, direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da bi eventualni neuspjeh Vujanovića na predsjedničkim izborima uz aktivnu ulogu SDP-a vodio raskidu koalicije na vlasti.

"Ukoliko bi sada uzeli jedan od krajnjih scenarija da eventualno gospodin Vujanović ne uspije da dođe do trećeg mandata, a da SDP odigra ključnu ulogu za jedan takav ishod predsjedničkih izbora, onda bi to vodilo održavanju novih vanrednih parlamentarnih izbora, jer bi onda bilo veoma teško zamisliti da može funkcionisati savez u kojem su koalicioni partneri na neki način doveli do pobjede opozicionog kandidata", zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG