Dostupni linkovi

Koliki asteroid može uništiti New York?


Business Insider donosi animaciju načinjenu na osnovu istraživanja stručnjaka sa Univerziteta Purdue, a koje se dotiče mogućeg utjecaja udara asteroida na grad New York.

Animacija prezentuje tri moguća scenarija sa tri različita tipa asteroida. Prvi asteroid širok je 12 metara, putuje brzinom od gotovo 20 kilometara u sekundi, a načinjen je uglavnom od željeza gustine 8 tona po metru kubnom. Ovaj asteroid bi uništio sve u krugu od 5,8 kilometara.

Drugi asteroid je širok više od 270 metara, putuje brzinom od 20 kilometara na sati, a načinjen je od stijena gustine od 3 trone po metru kubnom.

Asteroid bi načinio krater koji bi u potpunosti uništio grad veličine New Yorka, dok bi posljedice u vidu najgorih opekotina pogodile stanovništvo u krugu od 130 kilometara.

Treći asteroid je širok 2.000 metara, putuje istom brzinom kao prethodna dva, a čine ga stijene gustine od oko 3 tone po metru kubnom.

Krater bi uništio šire područje grada veličine New Yorka, a u krugu od 1.200 kilometara zabilježili bi se snažni zemljotresi, požari i opekotine tijela.

Na umu treba imati da je asteroid odgovoran za smrt većine vrsta dinosaura prije više od 60 miliona godina bio prečnika 9,6 kilometara.

Prema podacima NASA-e, na Zemlju dnevno pada 100 tona minijaturnih asteroida, a jedan od njih bude veličine automobila.

Svakih nekoliko miliona godina na našu planetu padne objekat koji bi danas bio u stanju uništiti čovječanstvo kakvog poznajemo danas.

XS
SM
MD
LG