Dostupni linkovi

Kolašin: Rasipništvo bivše vlasti dovelo do blokade


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon što je otvorila front sa bivšom vlašću u Kolašinu zbog kako tvrdi besprizornog trošenja i rasipanja novca iz opštinske kase, aktuelna predsjednica Željka Vuksanović suočava se sa brojnim problemima.

Budžet tog grada je blokiran, a zaposlenima neisplaćene zarade i doprinosi.

Vuksanović najavljuje bolnu racionalizaciju radnih mjesta, a od države traži da reaguje i istraži brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu bivše gradske vlasti.

Kada je zahvaljujući pobjedi koalicije SDP , DF i SNP izabrana za predsjednicu SO Kolašin, Željka Vuksanović je javnosti objelodanila podatak da su dugovanja opštine 10 milona eura, a godišnji prihod u prosjeku milion i 300 hiljada eura.

Budžet opštine je blokiran zbog duga od milion i 700 hiljada eura, a koja je naslijeđena od prethodne vlasti koju Vuksanovićka optužuje za brojne zloupotrebe i nezakonitosti.

Kako su oni prije nje trošili novac ilustrovala je podatkom da su tri bivša opštinska funkcionera 2010. Godine u samo jednom danu u jednom restoranu,u lokalnom ski-centru potrošili preko 10. 000 eura reprezentacije za hranu i piće.

Toliki račun napravili su Mile Šuković, Dragomir Dulović i Mileta Bulatović koje danas nije bilo moguće dobiti tim povodom.

Takođe, Vuksanović tvrdi da je novoizabranom predsjednik Sindikata SO Kolašin, Darku Bulatoviću, inače bivšem vozaču bivšeg predsjednika opštine Milete Šukovića na ime dnevnica u 2008. godini isplaćeno 12 hiljada eura.

„Sve ono što je radila lokalna vlast, odnosno oni koji su sjedjeli na mjestima odlučivanja umjesto da su radili za dobro lokalne zajednice oni su rasipali, rasipali sve što je postojalo. Kud je sve to otišlo ja naravno ne znam i nadam se da će to državne institucije utvrditi ali je sigurno da se ne bi stvorio toliki dug da toga nije bilo. Dužni smo 10 miliona eura. Ne znam koliko je silnih miliona plaćeno, potrošeno nizašta, potrošeno a mi ne vidimo rezultat. To bi takođe stručni ljudi trebalo da istraže i utvrde“, kaže predsjednica SO Kolašin.

U odgovoru na njene optužbe, predsjednik Sindikata Darko Bulatović kaže da je protiv njega pokrenuta hajka ali da ga to neće spriječiti da traži prava u svoje i u ime radnika kojima nijesu isplaćene zarade

„Optužuje me za neracionalnu potrošnju i za sve godine koje vozim izabralča je baš ciljano, namjerno 2008. Godinu kao da joj nije jasno da ja nijesam sebe upućivao na put već su to radile moje starješine. Lično mislim da je ovo pokušaj predsjednice opštine da me ucijeni, ućutka kao radnika i sindikalnog rukovodioca. Naravno da u tome neće uspjeti. Pitam je kada će radnicima biti isplaćeno osam plata i kada će im biti povezan radni staž za 2013. i 2014. godinu.“

Vuksanović je ranije u odgovoru na pismo koje je joj je uputio Bulatović saopštila da plate ranicima nijesu uplaćivane zahvaljujući rasipništvu bivše vlasti koja je kako tvrdi umjesto da isplaćuje radnike kupovala luksuzne automobile i trošila hiljade eura na reprezentaciju.

U svoju odbranu aktuelni predsjednik Sindikata Darko Bulatović kaže da je dok je vozio bivše vlastodršce u Kolašinu između ostalog bio upućivan i van Crne Gore što je zahtijevalo i veće dnevnice.

Osim funkcionera, kako tvrdi opštinskim automobilom u Srbiju je na liječenje vozio i pojedine radnike iz Kolašina i tamo ostajao po nekoliko dana

„Bilo je radnika koji nijesu imali sredstava i onda su išli na operacije i bilo je više isplativo sačekati ih nego se vraćati pa odlasci njihovih porodica i tako. Onda se dešavalo da po 5 dana čekam pacijente i onda ih vraćam u Kolašin. I to nijesu dnevnice isplaćene odjednom već sam ih dobijao tokom godine kada je bila potreba za putom.“

SDP u Kolašinu je još 2009. godine podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnje vlasti zbog malverzacija i nezakonitosti u radu ali državni organi do danas nijesu ništa preduzeli, kaže Željka Vuksanović u odgovoru na naše pitanje da li očekuje da institucije sada do kraja rasvijetle i istraže podatke koje je ona saopštila o rasipništvu bivših čelnika u Kolašinu

„Ja ću sa ovog mjesta morati zvanično opet da se obratim i to ću učiniti narednih dana državnom tužilaštvu i policiji da urade svoj dio posao. Ako to ne budu uradili i to će crnogorska javnost znati. Ono što je do mene ja ću raditi, a oni neka izvole hoće, neće.“

XS
SM
MD
LG