Dostupni linkovi

Koalicija "1.mart" u borbi za prava povratnika u RS


Emir Suljagić i Nedim Jahić
Emir Suljagić i Nedim Jahić
Organizacije civilnog društva, udruženja žrtava, boraca, povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba, te asocijacije i pokreti koji djeluju na utvrđivanju istine, borbi protiv genocida i zaštiti ljudskih prava potpisali su Sporazum o osnivanju koalicije civilnog društva "1. mart". Glavni ciljevi koji su doveli do osnivanja društva “1. mart” su osiguranje ostvarivanja prava glasa u prijeratnim mjestima prebivališta svim povratnicima, interno raseljenim licima i izbjeglicama, te formiranje zajedničke, multietničke liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštine Republike Srpske.

Više od 30 organizacija civilnog društva sa područja Federacije BiH zajedničkim snagama će se boriti za prava povratnika u Republici Srpskoj. Inicijator koalicije Emir Suljagić ističe kako je glavni cilj omogućiti ljudima pravo da glasaju u mjestu u kojem su rođeni:

„Zovemo se ’1. mart’ zato što želimo da ljudi glasaju tamo gdje su posljednji put glasali prije rata, zato što želimo da pokažemo da smo našli nenasilan način da se borimo protiv tekovina i naslijeđa nasilja.“

Potpisnici koalicije “1. mart” saglasni su da se formiraju zajedničke, multietničke, liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštine Republike Srpske svih stranaka i političkih subjekata koji se bore protiv poricanja genocida i činjenica utvrđenih od strane Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine.

Konačni cilj je osvajanje dovoljnog broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na općim izborima 2014. godine, kaže Emir Suljagić:

„Prema matematici koju smo mi radili, mi ovdje govorimo o osam, deset do 100.000 birača koji bi, ukoliko uspijemo izdejstvovati zajedničku list uz birače koje sad imamo, za rezultat mogli imati najmanje pet poslanika direktno izabranih iz RS-a u Predstavnički dom PS BiH. Naš cilj nije da mi izdejstvujemo takve izborne rezultate poslije kojih ćemo sjediti i pričati o ukidanju RS-a. Naš neprijatelj nije RS, naš protivnik nije RS.“

Traže ostvarivanja prava glasa u prijeratnim mjestima prebivališta svim povratnicima, interno raseljenim licima i izbjeglicama kroz potpunu primjenu izbornih pravila.

„Traćimo od naših političara da onima koji se prijave u drugi entetite omoguće u vidu nekog papira da mogu ostvarivati svoja prava u drugom entitetu koji ih veže za ta prava“, kaže predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović.

Insistiraće na izmjenama Izbornog zakona BiH, kaže predsjednica udruženja “Žene žrtve rata” Bakira Hasečić:

„Insistiraćemo da se promijeni Izborni zakon, tako da presuđeni ratni zločinci, ratni zločinci sa liste A Haškog tibunala i ratni zločinci za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ratni zločin ne mogu učestvovati u bilo kakvom političkom životu, a to podrazumijeva i na izborima.“

Koaliciji “1.mart” pridružilo se, pored ostalih, i udruženje Prijedorčanki ”Izvor”. Član udruženja Edin Ramulić o motivima priključivanja koaliciji kaže:

Edin Ramulić
Edin Ramulić
„Dva glavna motiva da se ukinu svi sadašnji oblici diskrimancije koje imamo u RS na nacionalnoj osnovi. Pogotovo se to ove godine pokazalo u Prijedoru, kada smo mi uz obilježevanje 20-ogodišnjice testirali kakva je ustvari ta vlast i kakva je ustvari ta policija prema Bošnjacima, Hrvatima i drugima. Ono što je dozvoljeno ekstremnim srpskim organizacijama, poput Ravnogorskog četničkog pokreta, drugima nije dozvoljeno, a to je javno okupljanje i djelovanje. Drugi naš motiv za pristup ovoj koaliciji je očuvanje države BiH."

Potpisnici koalicije “1. mart” tražiće od Vlade RS-a usvajanje sistematskog, trajnog i održivog zakonskog rješenja kojim će se regulirati status, prava i benificije povratnika u Republiku Srpsku bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana Ahmet Grahić ističe kako povratnicima u ovom entitetu krše sva ljudska prava:

„Ja kao Bošnjak u RS-u, u Zvorniku ostvario sam samo jedno pravo. Samo sam ostvario pravo na povratak. I vratio sam kuću u svoje vlasništvo. Drugo ništa. Nemam pravo na zdravstveno, nemam pravo na školstvo, nemam pravo na zaposlenje. Znači nikakva druga prava nemam.“

***************


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG