Dostupni linkovi

Rekordni usjevi koke u Kolumbiji, navodi izvještaj UN-a


Sakupljač lišća koke radi na polju koke u planinama opštine El Patia, Kolumbija, 3. maja 2021.
Sakupljač lišća koke radi na polju koke u planinama opštine El Patia, Kolumbija, 3. maja 2021.

Kolumbija je povećala uzgoj koke - glavnog sastojka nelegalne droge kokaina - za 43%, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija.

Prošle godine se područje uzgoja koke proširilo na ogromnih 204.000 hektara. Kolumbija je već najveći svjetski proizvođač kokaina.

To je najveći broj otkako je Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) počeo prikupljati takve podatke 2001. godine, prenosi BBC.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro nazvao je rat protiv droge neuspjelim.

Umjesto toga, novoizabrani ljevičarski lider, želi regulisati industriju i proširiti programe za zamjenu ilegalnih usjeva.

Većina kolumbijskog kokaina odlazi u Evropu i Sjedinjene Države, koje su najveći svjetski potrošač ove droge.

Kolumbija se godinama borila da natjera farmere da odustanu od proizvodnje koke, ali obećanja da će dati poticaje i subvencije nisu se ostvarila, kaže naš dopisnik.

U izvještaju UN-a navodi se da se najveći uzgoj koke odvija u odjelu Sjeverni Santander na sjeveroistoku Kolumbije i dva dijela na jugozapadu, na granici Ekvadora - Narino i Putumayo.

Opština Tibu u sjevernom Santanderu, na granici Venecuele, ima najviši nivo uzgoja koke od svih kolumbijskih opština - 22.000 hektara.

Taj usjev cvjeta posebno u područjima blizu državnih granica ili s lakim pristupom moru, navodi se u izvještaju. U tim regijama zajedno rade ilegalne naoružane bande, trgovci drogom i proizvođači.

UNODC kaže da uzgoj koke i dalje ugrožava biodiverzitet Kolumbije, doprinoseći krčenju šuma. Otprilike polovina plantaža koke nalazi se u posebnim zonama upravljanja zemljištem, uključujući šumske rezerve.

XS
SM
MD
LG