Dostupni linkovi

Koje države plaćaju najviši porez?


Ilustracija
Autor: Ben Carter, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Porez na dobit je već desetljećima vrući krompir za političare. Beatlesi su 1966.godine objavili singl pod nazivom „Taxman“ u znak protesta protiv novog "super visokog poreza" u iznosu od 95 posto koji je ovaj bend trebao plaćati i koji je uvela laburistička vlada Harolda Wilsona. Najviša porezna stopa u Velikoj Britaniji je danas upola niža, ali je i dalje predmet brojnih rasprava.

Francuski predsjednik Francois Hollande je obećao u svojoj predizbornoj kampanji da će primanja viša od milijun eura oporezivati stopom od 75 posto, na šta su se bogati Francuzi žestoko pobunili.

Sud je 2012.godine poništio ovu njegovu odluku nazivajući je neustavnom, ali on ju je izmijenio i dopunio na način da je poslodavac sada odgovoran da to plati.

U praksi to znači da nogometni klub Paris Saint-Germain mora vladi platiti gotovo 35 milijuna eura za godišnju neto plaću njihovog napadača Zlatana Ibrahimovića koja iznosi 11 milijuna eura.

Porezne stope se značajno razlikuju ovisno o državi u kojoj živite. Računovodstvena tvrtka Price Waterhouse Coopers (PWC) je objavila brojke za članice grupe najrazvijenijih zemalja svijeta G20.

Oni su za svaku državu izračunali koliko bi novaca ostalo osobi sa godišnjim primanjima od 400 hiljada dolara sa hipotekom od 1.2 milijuna dolara nakon što bi platila porez i doprinose za socijalno osiguranje.

Oni su pretpostavili da je ta osoba u braku i da ima dvoje djece od kojih je jedno mlađe od šest godina.

Osoba s visokim primanjima će u Italiji odnijeti kući 50.59 odsto svojih primanja, u Velikoj Britaniji 57.28 odsto. u Francuskoj 58.10 odsto, u Kanadi 58.13 odsto, u Japanu 58.68 odsto, u Australiji 59.30 odsto, u SAD-u 60.45 posto, u Njemačkoj 60.61 posto, u Kini 62.05 procenata, u Turskoj 64.64 posto, u Južnoj Koreji 65.75 procenata, u Meksiku 70.60 odsto, u Brazilu 73.32 odsto, u Rusiji 87 odsto, a u Saudijskoj Arabiji 96.86 procenata.

Gdje je prag s kojeg se računa porezna stopa

U većini ovih najbogatijih zemalja bogatiji radnici nose kući između 230 i 280 hiljada dolara godišnje.

Međutim, jedna važna činjenica koja se mora uzeti u obzir kada se uspoređuju najviše porezne stope je prag od kojeg se ta stopa počinje računati jer su razlike među državama ogromne.

"U Velikoj Britaniji se najviša porezna stopa u iznosu od 45 posto počinje računati na razini prhoda od oko 250 hiljada dolara dok se u Italiji najviša porezna stopa u iznosu od 43 posto počinje računati već od primanja u visini od 125 hiljada dolara", kaže Ben Wilkins iz kompanije PWC.

Izvan skupine G20, danska vlada oporezuje radnike stopom u iznosu od 60 posto na sva primanja koja su viša od 60 hiljada dolara.

Većina nas može samo sanjati plaću koja bi bila oporezivana najvišom stopom. Šta je sa običnim radnicima?

Vrlo je teško uspoređivati porezne stope. Porez na dohodak je samo jedan od poreza. Većina nas plaća i druge vrste poreza, kao što je socijalno osiguranje dok parovi sa djecom mogu imati neke porezne olakšice.

Statističari Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj su analizirali prosječna primanja.

"Na gornjem kraju distribucije je Belgija u kojoj samci plaćaju porez u iznosu od 43 posto od ukupnih primanja i doprinose za socijalno osiguranje. Nakon Belgije slijedi Njemačka sa 39.9 posto", kaže Maurice Nettley iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. "Najniži porez se plaća u Čileu 7 posto i u Meksiku 9.5 posto", dodaje on.

Europkse zemlje: Visoki porezi, ali brojne pogodnosti

Samci u Belgiji plaćaju porez u iznosu od 42.80 posto, u Njemačkoj 39.90 posto, u Danskoj 38.90 procenata, u Mađarskoj 35 odsto, u Austriji 34 posto, a u SAD-u 22.70 posto.

Bračni parovi u Danskoj plaćaju porez u iznosu od 34.8 odsto, u Austriji 31.9 odsto, u Belgiji 31.8 odsto, u Holandiji 28.7 odsto, u Njemačkoj 21.3 odsto, u SAD-u 10.4 odsto, a u Češkoj Republici 5.6 posto.

Porezna stopa u Njemačkoj velikodušno pada sa 39.9 na 21.3 posto zbog poreznih olakšica na djecu. Međutim, olakšice na djecu u prosjeku iznose 5.5 posto. Grčka je jedina država u kojoj placate veći porez ukoliko ste u braku i imate djecu.

Naravno, svrha plaćanja poreza su usluge koje bi vlada trebala pružati za to.

"U mnogim europskim zemljama porezne stope i doprinosi za socijalno osiguranje su visoki, ali pogodnosti koje država pruža imaju tendenciju da budu velikodušne u poređenju sa drugim dijelovima svijeta", kaže Nettley.

"Ako se razbolite ili izgubite posao država će vam pomoći sa svojim doprinosom, a tu su također i velikodušni penzioni aranžmani", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG