Dostupni linkovi

Češka snažno podržava evropsku integraciju Srbije


Jan Kohout i Božidar Đelić, Foto: Vesna Anđić
Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić zatražio je u ime Vlade od šefa češke diplomatije Jana Kohouta da pitanje kandidature Srbije bude što pre stavljeno na dnevni red Saveta ministara.

Češka snažno podržava evropsku integraciju Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana i imaće pozitivan stav prema zahtevu Srbije za kandidaturu u EU, izjavio je Kohout.

Zatražio sam i dobio podršku da pitanje kandidature Srbije bude stavljeno na dnevni red što pre, preneo je novinarima potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić.

"Obojica smo uvereni da će to biti tokom španskog predsedavanja, moguće na proleće", rekao je Đelić.

Češki šef diplomatije izrazio je nadu da će Savet ministara EU uskoro razmatrati kandidaturu Srbije i izrazio nadu da će Srbija uspeti da ispuni uslove u procesu evropskih integracija.

"Uskoro će ministri Evropske unije imati na svom stolu zahtev Srbije za članstvo u EU. Uveravam vas da će stav Češke biti apsolutno pozitivan," rekao je Kohout.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je Češkoj za podršku integraciji zemlje u EU i podsetio da je Češka prošle godine bila jedna od zemalja koje su najsnažnije podržavale viznu liberalizaciju i odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

“Nema mnogo otvorenih pitanja između naše dve zemlje, a od njih je samo jedno ozbiljno, pitanje statusa Kosova i Metohije. Ali našli smo načina kako da to pitanje izolujemo na način da ne predstavlja prepreku za dalji razvoj odnosa Srbije i Češke po svim drugim pitanjima,“ kazao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG