Dostupni linkovi

Koalicionim opozicionim blokom protiv Đukanovića?


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
U susret lokalnim izborima u Podgorici, koji se otvoreno najavljuju kao generalna proba za moguće vanredne parlementarne, na djelu je još jedan pokušaj objedinjavanja snaga koje bi se suprotstavile Đukanovićevom DPS-u koji je na vlasti već četvrt vijeka.

Kuriozitet je da je inicijator ideje o formiranju takozvanog državotvornog bloka, aktuelni, dugogodišnji Đukanovićev koalicioni partner SDP. Dilema je, međutim, da li u tom najavljenom savezu ima mjesta za sve opozicione subjekte.

Ideju o formiranju takozvanog državotvornog bloka uoči minulih lokalnih izbora lansirao je lider socijaldemokrata Ranko Krivokapić koji je još tada najavio pregovore sa ideološki bliskim strankama i organizacijama – Pozitivnom Crnom Gorom i Forumom 2010, na čijem se čelu nalazi bivši lider SDP-a Žarko Rakčević. Lider SDP koji je posljednjih mjeseci izrekao više teških optužbi na račun aktuelnog koalicionog partnera u perspektivi nije decidno isključio ni saradnju sa Demokratskim frontom, ali je opis političkih subjekata koji su dobrodošli u držvatotvnorni blok, po mnogima, bio jasna poruka Demokratskom frontu da sa aktuelnim programom u tom mogućem savezu za njih nema mjesta.

Potpredsjednik SDP-a Borislav Banović kaže da ta stranka pokušava izbjeći ulogu partije koja odlučuje kome ima mjesta u državotvornom bloku, ali dodaje da se potencijalni saveznici moraju slagati oko ključnih stvari:

Borislav Banović
Borislav Banović
,,Nezavisnost Crne Gore u srcu, a u političkom djelovanju borba kvalitetniju, demokratskiju, bolju Crnu Goru. Međunarodni aspekt je takođe bitan. Moguće je formiranje tog bloka ukoliko bi se tih najvažnijih nekoliko principa poklopilo, uključujući EU i NATO integracije. Bilo bi jako teško praviti blokove između subjekata koji se ne slažu oko nekih krucijalnih pitanja.”

U Demokratskom frontu ističu da je sporno to što se kao uslovno rečeno selektor predstavlja stranka koja je još uvijek u koaliciji sa vladajućim DPS-om. Lider Nove srpske demokratije, ključnog političkog konstituenta Demokratskog fronta, Andrija Mandić, ovako doživljava ideju o formiranju državotvornog bloka:

,,To je okupljanje jednog dijela suverenista sa početka devedesetih godina, jer kao što je poznato drugi dio se nalazi u Demokratskom frontu. To je okupljanje onog dijela suverenista koji su dugo godina bili partneri DPS. Oni sada žele da se objedine pravilno procjenjujući da režimski brod tone i prosto bi željeli da zadrže tu udobnu ulogu i da se prebace sa jedne već posustale kompozicije u nešto što ima perspektivu i što bi moglo da znači vlast na ovim prostorima u narednih 10 godina.”

NSD: Uslovljavanje loša poruka

Osvrćući se na stav socijaldemokrata da u državotvornom bloku nema mjesta subjektima koji se ne zalažu za NATO integracije, Mandić, čija stranka je eksplicitno protiv pristupanja Paktu, kaže da to uslovljavanje nije dobra poruka:

,,To je po meni samo izgovor jedne male frakcije da se i dalje zadrži i sačuva postojeće stanje. Mi imamo deklaraciju koju je sačinila grupa crnogorskih i srpskih intelektualaca i to je bio temelj na kome je formiran Demokratski front, to je bio temelj za objedinjavanje i suverenista i unionista uz poštovanje maksime – sva prava svima, gdje jedni druge nećemo da diskriminišemo, gdje nećemo jedni druge da ponižavamo. Po meni je ta deklaracija osnova za objedinjavanje svih onih snaga koje žele da mijenjaju Crnu Goru.”

Čitava priča o formiranju državotvornog bloka, međutim još nije poprimila ozbiljan ton.

Tome u prilog ide i izjava Mladena Bojanića, potpredsjednika Pozitivne Crne Gore koji za RSE kaže da pored neformalnih konsultacija do sada još nije bilo zvaničnih sastanaka na tu temu, te da ni u toj stranci nemaju jasnu predstavu o tome šta je na umu incijatorima:

,,Sve te informacije došle su iz medija tako da ja nemam konkretne stavove . Lično više problema u Crnoj Gori vidim da imamo u oblasti ekonomije, a ne u vezi sa državnim pitanjem. Tako da više treba misliti o tome kako riješiti negomilane ekonomske probleme, u prvom redu nezaposlenost a onda i sve ostalo što slijedi iz toga.”

U Forumu 2010, organizaciji koja je najavila političko aktiviranje smatraju da je svaka ideja o stvaranju alternative Demokratskoj partiji socijalista koja je na vlasti već 25 godina dobra.

Međutim, portparol Foruma Boban Batrićević kaže da modalitet koji je ponuđen nije dovoljno dobar da okupi sve progresivne subjekte u Crnoj Gori:

,,Jer on zatvara krug djelovanja i onda može dovesti do toga da opozicija nastupi u nekoliko kolona a to nije dobro zbog rasipanja glasova. Mislim da je potrebno da se okupi kompletna crnogorska opozicija, a dobro je što je ideja o stvaranju kakvog takvog bloka od jedne članice vladajuće koalicije.”
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG