Dostupni linkovi

Koalicija za slobodu medija traži da se otkrije ko je pretio novinarki Danasa


Karikatura Predraga Koraksića Coraxa u listu Danas koja govori o slobodi medija, novembar, 2022
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa u listu Danas koja govori o slobodi medija, novembar, 2022

Koalicija za slobodu medija zatražila je od policije i tužilaštva da najozbiljnije shvate pretnje upućene novinarki Danasa Nini Čolić i da preduzmu sve neophodne mere i radnje i pronađu lica koja su uputila pretnje.

Ta koalicija u saopštenju od 31. marta navodi da je na zvaničnom TikTok nalogu redakcije Danas, na video snimku u kom je novinarka govorila o zapleni automobila "lamborgini" u vlasništvu Uroša Panića, sina kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upućeno više direktnih i brutalnih pretnji.

Pretnje, među kojima je bilo i "Igraš se sa životom" i "Nećeš ti dugo", su odmah prijavljene nadležnom Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, dodaje se u saopštenju.

Koalicija je ocenila da pretnje novinarki Čolić treba shvatiti najozbiljnije, imajući u vidu da je kolumnista Danasa Marko Vidojković nedavno morao da bude relociran zbog pretnji, kao i zbog toga što još uvek nije rešen slučaj pretnji redakciji tog lista da će završiti kao francuski "Šarli Ebdo".

Srbija se našla među zemljama sa najviše pretnji novinarima u izveštaju Saveta Evrope objavljenom u martu ove godine.

Srbija je, zajedno sa Albanijom, Bugarskom, Hrvatskom, Francuskom, Italijom i Poljskom, navedena i kao zemlja u kojoj novinare i medije sve češće tuže za klevetu.

XS
SM
MD
LG