Dostupni linkovi

Koalicija u Londonu: Kako prekinuti izvore finansiranja IS


Philip Hammond i John Kerry u Londonu
Philip Hammond i John Kerry u Londonu

Visoki zvaničnici više od dvadeset država predvođeni SAD, na sastanku u Londonu razmotriće dosadašnje efekte i dalje korake u borbi protiv militantne grupe Islamska država (IS).Domaćini sastanka su američki državni sekretar John Kerry i britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond.

Glavno pitanje na sastanku je kako da prekinu izvore finasiranja militanata IS, ekstremne grupacije koja od prošlog ljeta drži pod kontrolom velike dijelove teritorija Iraka i Sirije, kao i dolaske i odlaske boraca sa tih terirorija.

Na dnevnom je redu obezbjeđivanje veće vojne i humanitarne pomoći grupama koje se na kopnu, poput kurdskih pešmergi bore protiv njih.

Ovo je prvi sastanak međunarodne kolicije od kad su islamistički militanti u Parizu početkom janura ubili 17 ljudi.

Vazdušni napadi međunarodne koalicije predvođene SAD na položaje IS počeli u avgustu i do sada ih je izvedeno oko 1000, a američki državni sekretar John Kerry kaže da postoji „veća odlučnost nego ikad„ da se poraze militanti IS.

Teroristi su pokušali da nas podijele, ali su zapravo njihove akcije imale suprotan efekat, one su nas ujedinile“, kaže američki zvaničnik, koji je u Vašingtonu prije dolaska u London na istu temu razgovarao sa ministricom vanjskih poslova EU, Federicom Mogherini.

Evropska policijska agencija Europol, procijenila je da je oko 5.000 državljana Evrope otišlo u Siriju i Irak da se pridruži militantima.

Nekoliko sati prije skupa u Londonu britanski šef diplomatije Philip Hammond pohvalio je iračke snage bezbjednosti, dodajući da im međunarodna kolicija pomaže u obnavljanju njihovih trupa, da bi se mogli efektnije na kopnu suprostaviti militantima IS.

On je doduše upozorio da je to uporan proces i da će biti potrebni mjeseci prije nego što budu spremni za značanije borbene operacije. Hammond je podvukao “veliki je posao pred nama“.

Dejvid Kameron i Hajdar al-Abadi
Dejvid Kameron i Hajdar al-Abadi

Irački premijer, Hajdar al Abadi uoči dolaska u London poručio je da međunarodna zajednica mora učiniti mnogo više kada je riječ o obuci i opremi trupa koje se na terenu bore sa militantima.

„Mi smo gotovo prepušteni sami sebi. Mnogo toga je rečeno i govoreno ali je malo toga provedeno na terenu“, rekao je Abadi za Associated Press.

U međuvremenu, na samom terenu, na sjeveru Iraka, kurdske snage započele su juče, (21.januara) veliku kopnenu ofanzivu protiv militanata IS.

Prema izvještajima sa terena pešmerge, uz podršku zračnih udara napreduju iz pet pravaca i preuzeli su komandnu poziciju na kritičnom raskršću Kiske, 40 kilometra zapadno od Mosula.

Uspjeli su da presjeku ključni put koji povezuje Mosul, glavno uporište IS u Iraku i Tel Afar udaljen 70 kilometara na zapadu.

U Siriji se pak SAD i njeni saveznici oslanjaju na „skromne“ snage pobunjenika protiv režima Bašara al Asada, već prilično iscrpljene građanskim ratom u toj zemlji koji traje od marta 2011.

Tamošnje pobunjeničke snage dobile su obuku i oružje od SAD, ali su se za sada pokazale kao nesposobne da napadnu ili bilo šta učine protiv uporišta islamista u Siriji koja se nalaze na sjeveru i istoku zemlje.

Na sastanku u Londonu, uz SAD i Veliku Britaniju i Irak, učestvuju i predstavnici Australije, Bahreina, Belgije, Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Italije, Jordana, Kuvajta, Holandije, Norveške, Katra, Saudijske Arabije, Šanije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

XS
SM
MD
LG