Dostupni linkovi

Koalicija 'Pod lupom' započela misiju posmatranja izbora u BiH


Predstavnici Koalicije "Pod lupom" na konferenciji za medije u Sarajevu, BiH, 21. juli 2022.
Predstavnici Koalicije "Pod lupom" na konferenciji za medije u Sarajevu, BiH, 21. juli 2022.

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" započela je posmatračku misiju za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) 2022. godine koja će trajati tri mjeseca, tokom koje će aktivno pratiti izborni proces i otklanjati izborne nepravilnosti, saopšteno je iz ove organizacije.

"U posmatračkoj misiji učestvuje 100 dugoročnih, građanskih, nestranačkih posmatrača/ica iz više od 85 organizacija civilnog društva širom BiH, a na izborni dan će biti angažovano preko 2000 posmatrača/ica izbornog dana", navodi se u saopštenju od četvrtka, 21. jula.

Iz Koalicije kažu da će u naredna tri mjeseca raditi "na posmatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, posmatranju izborne kampanje, te obuci posmatrača/ica izbornog dana".

Svoje nalaze će blagovremeno objavljivati i u skladu sa potrebama, reagovati ka nadležnim institucijama.

"Koalicija 'Pod lupom' je već i prije samog početka dugoročnog posmatranja Opštih izbora 2022. godine zabilježila nekoliko izbornih nepravilnosti koje spadaju u kategoriju izborne kampanje u vremenu kada je ista zabranjena", ističe se u saopštenju.

Stoga, pozivaju sve političke subjekte i kandidate/kinje na izborima da poštuju izborna pravila, te sve institucije na saradnju u narednom periodu, a građane i građanke BiH pozivaju da se pridruže njihovim aktivnostima.

"Svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontroliše do čak 140.000 stranačkih osoba u ulozi članova/ica biračkih odbora, stranačkih posmatrača/ica i kandidata/kinja na izborima, što potcrtava značaj prisustva nestranačkih, građanskih posmatrača/ica na izborima", naglašavaju iz Koalicije.

Cilj Koalicije "Pod lupom" su slobodni i pošteni izbori i zaštita glasova građana birača.

"Nas ne zanimaju rezultati izbora, zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo osam godina", dodali su iz Koalicije "Pod lupom".

Podsjećaju da se građani i građanke mogu prijaviti za nestranačke posmatrače izbornog dana, te prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji "Pod lupom", putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

Izbori zakazani za 2. oktobar

Na opštim izborima u oktobru zakazanim za 2. oktobar, građani BiH će birati članove Predsjedništva i poslanike u državnoj Parlamentarnoj skupštini, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, kao i u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Rekordan broj od 145 političkih subjekata je trebalo da učestvuje na izborima.

Ipak na glasačkim listićima će se naći njih 127, rečeno je na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK) BiH 21. jula, jer se osam stranaka pojavljuje samo u okviru koalicije, a 10 nema ovjerene kandidatske liste.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je 7. juna odluku kojom se CIK-u BiH doznačilo 12,5 miliona maraka (oko 6,4 miliona eura) neophodnih za organizaciju izbora, jer novac nije bio obezbjeđen zbog neusvajanja državnog budžeta za ovu godinu.

XS
SM
MD
LG