Dostupni linkovi

Ko je kriv za rušenje fasada u Podgorici


Obrušena fasada, januar 2012.
Obrušena fasada, januar 2012.
Kada se dogodi incident kao što je nedavno rušenje dijala fasade na zgradi na uglu Moskovske i Dalmatinske ulice u Podgorici onda se postavi pitanje kako je moguće da je do toga došlo i ko je odgovoran?

Najveću odgovornost treba da snosi onaj koji je gradio objekat i ko, kako se ispostavilo - nije ispoštovao standarde gradnje.

Prema Centralnom registru Privrednog suda, izvršni direktor “Crna Gora gradnje” je Željko Vujotić, a osnivači su Vukić Raspopović, Predrag Mitrović i Goran Dević.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba iz “Crna Gora gradnje” ali niko nije pominjao odgovornost inspektora koji su trebali da češće obilaze taj objekat dok je još bio u izgradnji. Tako bi redovnom kontrolom vjerovatno preduprijedili rušenje dijela fasade u kojem zahvaljujući pukoj slučajnosti niko nije poginuo.

Za profesora Građevinskog fakulteta Radenka Pejovića takav nonšalantan odnos države i nadležne inspekcije je nedopustiv. Standardi gradnje objekata jednostavno moraju biti ispoštovani, bez izuzetka.

Obrušena fasada, januar 2012.
Obrušena fasada, januar 2012.
"Kada je u pitanju profit i biznis onda onda se zaboravi na neke druge, vrlo važne stvari i ne vodi se dovoljno računa o sigurnosti i kvalitetu gradnje. Ovdje je bila u pitanju klasična fasada i nije problem da se ona kvalitetno postavi, a vidi se da to nije kvalitetno urađeno, i desilo se šta se desilo. Osnovni propust su napravili izvođač radova i nadzor koji to nije kontrolisao. Pored toga, za kvalitenu gradnju veoma je važna inspekcija koja treba redovno da kontroliše radove i gradnju objekta", stiče Pejović.

Stručnjak za stabilnost objekata, magistar Radivoje Mrdak kaže za RSE da su za lošu gradnju i incidente kao što je bio onaj od prije nekoliko dana u Podgorici odgovorni svi, a najviše investitor.

"To je rezultat propusta koji su napravljeni u toku realizacije projekta u koju su uključeni izvođači, projektanti i nadzorni organi koji imaju jako precizno definisane obaveze. No, ne smije se zaboraviti da glavni koji rukovode svim tim su u stvari investitori. E, ako se oni povedu više ka cijeni nego ka kvalitetu onda se dešavaju ovakvi propusti", naglašava Mrdak.

Nadležni žmure

Javna je tajna da je veliki broj zgrada poput one na kojoj se urušio dio fasade useljen bez prethodno izdate upotrebne dozvole i tehničkog prijema.

Profesora Radenka Pejovića pitali smo ko je odgovoran što se to događa.

"Za objekte koji su od republičkog značaja odgovorno je ministarstvo a za neke objekte od lokalnog značaja nadležna je opština jer ona ima te službe koje ne bi trebalo da dozvole da se tako radi. Zakon je vrlo jasan i kaže da bilo koji objekta ne može da bude useljen ukoliko nema upotrebnu dozvolu i nije prošao tehnički prijem", pojašnjava Pejović.

Šteta od obrušavanja fasade, januar 2012.
Šteta od obrušavanja fasade, januar 2012.
Profesor Pejović saglasan je da nadležni žmure pred takvom, među građevinarima opšte prisutnom praksom, zbog njihovih interesa i veza sa kompanijama koje grade po Crnoj Gori.

"Očigledno da se nešto drugo i ne može zaključiti jer ne bi smjelo da se radi mimo propisa i procedura, osim ako ne postoji neki drugi interes", naglašava profesor.

Iz Ministarstva održivog razvoja i u SO Podgorica nijesmo dobili odgovore na pitanje šta će preduzeti kako bi prekinuli ustaljenu praksu da se stambeni objekti bez upotrebne dozvole useljavaju i da li će eventulano sastaviti spisak takvih objekata kako bi građani bili na vrijeme upozoreni da ne kupuju stanove u tim zgradama.

Više stanara zgrade na kojoj se srušio dio fasade i na čijim automobilima je pričinjena materijalna šteta najavili su tužbu, komentarišući da je očigledno da je fasada nestručno i nemarno postavljena.

No, male su im šanse da će biti obeštećeni budući da je u kompaniju koja je gradila zgradu uveden stečaj .
XS
SM
MD
LG