Dostupni linkovi

Ko su pravi borci za dobro Crne Gore danas?


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

Četvrti jul je Dan borca i podsjećanje na tekovine narodno oslobodilačke borbe protiv fašizma. Danas su druga vremena u kojima je poimanje borbe drugačije a mnogi bi rekli da je bunta i boraca protiv nepravde sve manje...

Ko su danas borci za dobro Crne Gore i njenog naroda i ima li ih na javnoj sceni i svakodnevnom životu? Šta je dobro i dobročinstvo danas? Što je dobrobit za Crnu Goru danas?

Sve su to pitanja koja bi sociolog i doktorant na York univerzitetu u Torontu Bojan Baća prvo postavio.

To svakako nije ono što nam političke elite serviraju kao opšte dobro, a u suštini je samo za njihovo dobro, ističe Baća koji kao primjer nečega što neko radi za rad dobra građana navodi višegodišnju borbu stanovnika Beransela protiv odlaganja otpada na Vasovim vodama.

Bojan Baća
Bojan Baća

"Tu su Beranselci pokazali da se problem odlaganaj smeća na lokalitetu Vasove vode može računati kao uspjeh zavisno od sistema vrijednosti a ne isključivo na osnovu suvih podataka i samo zato što je neko pametniji rekao da je nešto za opšte dobro", kaže Baća i naglašava:

"Hoću da kažem da danas najveći borci za dobrobit Crne Gore nijesu oni koji brane apstrakcije kao što su nezavisnost, državni interes već oni koji brane interes lokalne zajednice i konkretnog životnog prostora, koji brane ono što su oni kao narod, birači, radnička klasa prepoznali kao svoj interes a ne ono što su im partije ili elita nametnuli kao svoj-opšti interes."

Zoran Marković Zonjo iz organizacije The books of knjige bio je Titov pionir i ima želju da snimi film čiji bi akteri bili borci iz NOR-a koji bi vremenskom mašinom bili prebačeni u sadašnjost.

"Sumnjam da bi im se sviđelo što bi viđeli - obogaćena politička elita, uništene fabrike, iznevjerene tekovine riječi socijalizam iza koje se i danas mnogi uspješno kriju. Mislim da bi se našim napaćenim ratnicima iz prošlosti dopali pametni telefoni i Fejsbuk ali bojim se da im to ne bi baš popravilo sliku naše sadašnjosti. Nekada smo se igrali partizana i Nijemaca i svi su htjeli da budu Prle i Tihi a ja danas želim da budem Nijemac jer oni ne lažu, ne kradu, ne varaju nego rade i pravo da vam kažem sa njima nemam problem nerealizovanih faktura", navodi Marković Zonjo.

Ko su stvarni borci za dobro Crne Gore i njenog naroda danas?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
Direktan link

No, da li baš svi misle da danas postoje iskreni borci za dobro države i naroda u Crnoj Gori?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG