Dostupni linkovi

Ko su ministri sigurnosti u regiji


Raško Konjević, Fahrudin Radnočić i Ivica Dačić na sastanku u Sarajevu, septembar 2013.
Raško Konjević, Fahrudin Radnočić i Ivica Dačić na sastanku u Sarajevu, septembar 2013.
Ko su ministri sigurnosti balkanskih država, s kakvim background-om, šta im je zadatak, a kakvi rezultati? Da li su lojalni svojim građanima ili svojim premijerima, ili su prosto na toj funkciji samo zato što su odgovarajući stranački kadar? To su sve pitanja koja istražujemo u Temi sedmice.

Da li građani u Hrvatskoj znaju ko im je ministar sigurnosti? Srbija pak ima vrlo poznatog ministra policije - Ivicu Dačića. Mislećim je ljudima neobičan po tome što sjedi na najmanje dvije stolice.

Posebno interesantan i zanimljiv, zbog osobnih, ali i specifičnosti države gdje se stara za sigurnost, jeste bosansko-hercegovački ministar, Fahrudin Radončić. Voli za sebe reći da je političar, privrednik, intelektualac, neimar i novinar.

Ima naravno i pozitivnih primjera, a među njima na prvom je mjestu prvi crnogorski policajac - Raško Konjević.

Rješenje decenijama zataškavanih političkih ubistava, raskrinkavanje političke mafije, intenziviranje borbe protiv korupcije - s ovim je najavama počeo svoj mandat ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić. Velike riječi iz usta vlasnika najtiražnijeg dnevnog lista u državi, čelnika Saveza za Bolju budućnost i osobe koja je do imenovanja bila predmetom interesovanja državne sigurnosne službe. Detalji u prilogu Radončićeva velika obećanja: Kakvi su rezultati.
Ranko Ostojić
Ranko Ostojić


Hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Ranko Ostojić, ne istupa previše u javnosti, nije ispunio predizborna obećanja, javnost ne zna što mu je trenutno u fokusu, osim da uživa veliko povjerenje premijera Zorana Milanovića, te da od ljetos obavlja i funkciju potpredsjednika Vlade. Većina građana, koje smo anketirali, kaže da ga ne može prepoznati, ni po dobrom, ni po lošem, osim da je „viđen i šarmantan“. Više u prilogu Ostojić tajnovit, učinci slabi.

U Srbiji svi znaju svog ministra policije. A kako i ne bi, kad mu je ime Ivica Dačić. Koji je, uz to što brine o sigurnosti u državi, i premijer i predsjednik Socijalističke partije Srbije. A ne treba zaboraviti ni činjenicu da je na političkoj sceni u Beogradu više od dvije decenije. Šta su mane, a šta vrline? Osjećaju li se ljudi sigurnima pod ministarskom palicom Ivice Dačića, istražujemo u tekstu Dačićeve "dve stolice", postignuća i afere.

Dolaskom Raška Konjevića na funkciju ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, krajem prošle godine, u MUP-u se nisu desile revolucionarne promjene. Zlobnici ih nisu ni očekivali, pripisujući Konjeviću pripadnost Socijaldemokratskoj partiji. Međutim, dobar dio javnosti i nevladinog sektora smatra da se ipak vidi određeno poboljšanje, naročito u poređenju sa njegovim prethodnicima. Opširnije u tekstu S Konjevićem policija krenula nabolje, predstoji još posla.
XS
SM
MD
LG